کاهش زمان ترخیص کالا|تحلیل خبر
گزارش های گمرکی حاکی از رشد 17 درصدی فرایند ترخیص کالا در گمرکات کشور است. این آمار سبب بهبود روند نوسانی زمان ترخیص و شکاف آن با کشور های منطقه خواهد شد.
یکی از شاخصهایی که بانک جهانی در گزارش سهولت کسبوکار منتشر میکرد، رتبه کشورها در نماگر تجارت فرامرزی است. براساس این گزارش در شاخص کل تجارت فرامرزی رتبه ایران در سال 2020 درحالی 123 جهان بوده که این رتبه برای ترکیه 44، چین 56 و امارات 92 بوده است. براساس این گزارش درحالی زمان انطباق اسناد و انطباق فیزیکی (مرزی) در ایران به ترتیب 33 و 101 ساعت بوده، این میزان برای ترکیه به ترتیب 4 و 10 ساعت و برای چین 8 و 18 ساعت و برای امارات 5 و 27 ساعت است. در حوزه واردات انطباق سند و انطباق فیزیکی (مرزی) برای ایران 40 و 141 ساعت و این میزان برای ترکیه 2 و 7 ساعت و برای چین 11 و 37 ساعت است. این دادهها نشان میدهد زمان صادرات و واردات در گمرکات ایران بعضاً در مقایسه با کشور همسایه یعنی ترکیه 8 تا 10 برابر است.
در فرآیند واردات و صادرات کالا، یکی از موضوعات بسیار مهم و حساس، زمان توقف کالا در گمرک است. این مدت زمان میتواند تأثیرات قابل توجهی بر هزینههای نهایی، زمان تحویل کالا و حتی بر قراردادهای تجاری بگذارد. پیشرفت و رشد فناوریها و سیستمهای الکترونیکی استفاده شده در امور مختلف سبب تسریع و تسهیل انجام آنها شده است.
طبق مطالعات انجام شده در این حوزه، بهبود کلیه شاخصهای تسهیل تجاری میتواند به کاهش هزینههای تجارت تا حدود ۱۵ درصد برای کشورهای کمدرآمد، ۱۶ درصد برای کشورهای با درآمد متوسط پایین، ۱۳ درصد برای کشورهای با درآمد متوسط بالا و ۱۰ درصد برای کشورهای عضو سازمان مذکور بینجامد.
واردات کالا و به دنبال آن ترخیص کالا نیز از این قاعده مستثنی نخواهد بود و استفاده از سیستمهای الکترونیکی با حذف کاغذبازیهای روتین، انجام این امور را سادهتر و همچنین سریعتر خواهد کرد. استفاده از سیستمهای الکترونیکی برای انتقال مدارک و اطلاعات مختلف شامل بارنامهها، بیمهنامهها، سیاهه و فاکتورها به صورت دیجیتال را به دنبال خواهد داشت که علاوهبر بالا بردن سرعت فعالیتهای اقتصادی، امنیت و جلوگیری از قاچاق را نیز به همراه خواهد داشت.