فرسودگی ۵۳ درصدی ناوگان|تحلیل خبر
ناوگان جاده ای با جابه جایی ۹۲ درصد از بار زمینی نقش بسیار ویژه ای در حمل و نقل کشور دارد، اما به دلیل فرسودگی ۴۵ درصد از این ناوگان، مشکلات عدیده ای ازجمله افزایش مصرف سوخت، انتشار گازهای آلاینده و نیز کاهش ایمنی به وجود آمده است.
بر اساس آمار های موجود حمل و نقل در ایران 2 برابر نرم جهانی کامیون وجود دارد اما پیمایش کامیونهای با بار در طول سال حدود 55 هزار کیلومتر است در حالی که متوسط جهانی آن 2 برابر و 110 هزار کیلومتر در سال است. در کشورهای توسعه یافته این عدد حتی به 230 هزار کیلومتر در سال میرسد. کشور ایران هم در حملونقل بینالمللی هم در حملونقل داخلی به علت فرسودگی ناوگان یا موضوع راننده-مالکی عملکرد بهینه ای ندارد. با اینکه 2 برابر کشورهای دیگر کامیون در کشور وجود دارد اما میبینید در انتقال بار از بنادر اصلی به مناطق مختلف کشور مشکل داریم و برای حمل کالای اساسی، سازمان راهداری با پرداخت مشوق کامیونها را ترغیب به انتقال بار می کند. این مشکلات نشان میدهد حملونقل ما ضربه پذیر شده است.
حملونقل از زیرساختهای اصلی توسعه در هر کشوری است و بخش مهمی از درآمدهای اقتصادی مربوط به آن است. بههمین دلیل توسعه زیرساختهای حملونقل برای افزایش منابع درآمدی برای کشورها اولویت دارد و این بخش در اقتصاد دارای اهمیت ویژه است. مهمترین مؤلفه توسعه برای حمل و نقل، جذب سرمایه است. همیشه یکی از دلایل عدم توسعه زیرساختهای حملونقل کشور کمبود سرمایه در این بخش بوده که تحریمها آن را تشدید کرده است.
نتایج بررسی ها نشان می دهد تأمین نشدن منابع مالی کافی به عنوان سرمایه اولیه برای راه اندازی طرح های نوسازی، تأخیر در پرداخت مابه ازای صرفه جویی به دلیل طولانی بودن فرایند صحه گذاری پیمایش، مشکل خودروسازهای داخلی در تأمین قطعات و تولید ناوگان و نیز عدم مدیریت صحیح بازار اسقاط خودروهای فرسوده ازجمله مهم ترین دلایل عدم کارکرد این طرح ها مطابق اهداف پیش بینی شده بوده است.