حسین نیکبخت – کارشناس بازار سرمایه | در دنیای پرتلاطم اقتصاد ایران، تحلیل روزانه بازار بورس اهمیتی دوچندان یافته است؛ چرا که بورس نهتنها دماسنج وضعیت اقتصادی کشور است، بلکه بهعنوان محلی برای گردش نقدینگی، بازتابی از انتظارات سرمایهگذاران نسبت به آینده نیز محسوب میشود. پیگیری روزانهی تحولات این بازار به ما کمک میکند تا درک بهتری از روندهای جاری، تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی و جریان ورود و خروج پول داشته باشیم. در این گزارش قصد داریم بازار بورس 14 اردیبهشت 1404 را با نگاهی دقیقتر بررسی کرده و به تحلیل وضعیت امروز بورس بپردازیم.
نمای کلی بازار
بازار سرمایه امروز با دو چهره متفاوت ظاهر شد. شاخص کل بورس با افت 24٬000 واحدی به سطح 3٬092٬797 واحد رسید که نشان از فشار فروش در نمادهای بزرگ دارد. در مقابل، شاخص هموزن با رشد 3٬871 واحدی به سطح 937٬553 واحد رسید که بیانگر اقبال سرمایهگذاران به نمادهای کوچکتر بازار است.
نقدینگی و ارزش معاملات
ارزش معاملات به 20 هزار میلیارد تومان رسید که عددی بالاتر از میانگین (15 همت) و نشاندهنده رونق معاملات است. نماد وبملت (بانک ملت) با بیش از 704 میلیارد تومان بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. پس از آن، نمادهای خودرو (ایران خودرو) و وبصادر (بانک صادرات ایران) با 476 و 458 میلیارد تومان به ترتیب در جایگاههای بعدی قرار دارند. همچنین، بازار شاهد خروج 900 میلیارد تومان پول حقیقی بود که البته نسبت به روز گذشته کاهش چشمگیری داشته است (حدود یکچهارم روز قبل).
کاهش جذابیت صندوقهای اهرمی؛ فرصتی برای درخشش نمادهای کوچک
سنتیمنت کلی بازار زیر سایه ترس از تعویق مذاکرات شنبه با چاشنی کمتر از دیروز قرار داشت و نکته حائز اهمیت ادامه دار بودن خروج پول از شرکتهای بزرگ ( سیو سود ) و ورود به نمادهای کوچک با عملکرد مالی مثبت مانند لاستیکیها و سیمانیها است که این را میتوان در رشد خوب حدود 4هزار واحدی شاخص هموزن با وجود ریزش شاخص کل دید. همچنین تصمیم جدید سازمان بورس مبنی بر کاهش سقف ضریب اعتباری صندوقهای اهرمی به ۳۷.۵ درصد درکنار سیود سود سرمایهگذاران از نمادهای بزرگ یکی از عوامل اصلی این اتفاق بود. از دیدگاه ساختاری، این تصمیم را میتوان گامی درست در جهت اصلاح بازار دانست. کاهش جذابیت صندوقهای اهرمی میتواند باعث هدایت نقدینگی به سمت سهام واقعی و بویژه سهام هموزن شود به همین دلیل، از روز شنبه و همچنین امروز شاهد تغییر مسیر جریان نقدینگی به سمت سهام کوچک و غیرشاخصی بودیم؛ جایی که نهتنها فرصتهای ارزنده قیمتی برای سرمایهگذاران وجود دارد، بلکه فشار فروش کمتری نیز احساس میشود.