حسین نیکبخت – کارشناس بازار سرمایه | در دنیای پرتلاطم اقتصاد ایران، تحلیل روزانه بازار بورس اهمیتی دوچندان یافته است؛ چرا که بورس نهتنها دماسنج وضعیت اقتصادی کشور است، بلکه بهعنوان محلی برای گردش نقدینگی، بازتابی از انتظارات سرمایهگذاران نسبت به آینده نیز محسوب میشود. پیگیری روزانهی تحولات این بازار به ما کمک میکند تا درک بهتری از روندهای جاری، تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی و جریان ورود و خروج پول داشته باشیم. در این گزارش قصد داریم بازار بورس 10 اردیبهشت 1404 را با نگاهی دقیقتر بررسی کرده و به تحلیل وضعیت امروز بورس بپردازیم.
نمای کلی بازار
بازار سرمایه در معاملات امروز با شتابی صعودی و قابلتوجه همراه بود؛ بهگونهای که شاخص کل بورس با رشد 42,337 واحدی به سطح 3,178,642 واحد رسید.شاخص کل هموزن نیز همسو با شاخص کل، با رشد 18,173 واحدی به عدد 944,595 واحد رسید که نشان از رشد عمومی در بیشتر صنایع و نمادهای بازار دارد.
نقدینگی و ارزش معاملات
ارزش معاملات به 18 هزار میلیارد تومان رسید که نشاندهنده افزایش قابلتوجه تحرکات و عمق بازاراست. نماد وبملت (بانک ملت) با بیش از 502 میلیارد تومان بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. پس از آن، نمادهای وبصادر (بانک صادرات ایران) و شتران (پالایش نفت تهران) با 431 و 248 میلیارد تومان به ترتیب در جایگاههای بعدی قرار دارند. همچنین حدود 1،500میلیارد تومان ورود پول حقیقی به بازار و خروج حدود 500 میلیارد تومن از صندوق درامد ثابت داشتیم که این موضوع نشاندهندهی چرخش سرمایه به سمت سهام و افزایش ریسکپذیری سرمایهگذاران در معاملات امروز است.
فصل جدید بورس با چراغ سبز از مذاکرات و FATF
بازار سرمایه امروز شاهد رشدی چشمگیر و سنتیمنت بسیارمثبت بود. یکی از مهمترین محرکهای این رشد، افزایش احتمال تصویب لوایح مرتبط با FATF، شامل CFT و پالرمو توسط سخنگوی دولت بود که همزمان درکنار اخبار مثبت مربوط به مذاکرات غیرمستقیم بین ایران و آمریکا نیز بر فضای کلی بازار اثر گذاشت و بهعنوان دومین موتور محرکه در رشد شاخصها عمل کرد.
بلوغ رفتاری بازار
امروز بازار نشان داد که علاوه بر سنتیمنت کلی بازار، نسبت به جزئیات عملکرد شرکتها نیز حساس و دقیق عمل میکند. نمونه بارز این بلوغ رفتاری بازار را میتوان در واکنش آن به صورتهای مالی برخی شرکتها مشاهده کرد؛ شرکتهایی که سود خالص اعلامشده آنها پایینتر از برآوردهای سال ۱۴۰۳ بود (مانند جمپیلن و سبجنو)، علیرغم فضای مثبت حاکم بر بازار، با واکنش منفی مواجه شدند. این موضوع نشاندهنده آن است که فعالان بازار صرفاً به فضای خوشبینی کلی اعتماد نکرده و تحلیلهای تخصصی و دقیقتری را در تصمیمگیری لحاظ میکنند.در مجموع، رفتار امروز بازار بیانگر رشد عقلانیت و تحلیلمحوری در بین سرمایهگذاران است؛ مسألهای که میتواند در بلندمدت به افزایش کارایی و عمق بازار سرمایه کشور کمک شایانی کند.