افزایش حجم نقدینگی|تحلیل خبر
براساس آخرین گزارش، حجم نقدینگی کشور امسال به رقم ۹۷۲۳ هزار میلیارد تومان رسید که نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۲۳.۴ درصد رشد داشته است.
همچنین نرخ رشد دوازده ماهه نقدینگی امسال معادل ۲۸.۴ درصد محاسبه شده که در مقایسه با نرخ رشد دوره مشابه سال گذشته که ۲۵.۴ درصد بود به میزان سه واحد درصد افزایش را نشان میدهد. مقایسه آمار سال 1403 با سال 1383 نشان از افزایش 125 برابری حجم نقدینگی طی 20 سال را می دهد.
نرخ رشد نقدینگی، به افزایش حجم کل پول در گردش و شبهپول در اقتصاد طی دوره زمانی مشخصی اشاره دارد. این مفهوم یکی از شاخصهای مهم در اقتصاد است که اثرات گستردهای بر تورم، نرخ بهره، بیکاری و تولید دارد. رشد نقدینگی معمولا به صورت درصدی نسبت به دوره قبلی به عنوان مثال ماهانه یا سالانه نشان داده میشود و نشاندهنده سرعت افزایش پول در اقتصاد هر کشور است.
عواملی از جمله، رشد پایه پولی، افزایش ضریب فزاینده پول، افزایش وامدهی بانکی، افزایش مخارج دولتی و افزایش تقاضا برای پول از مهمترین عوامل رشد نقدینگی هستند.
همچنین، طبق گزارش بانک مرکزی، رشد ۱۲ ماهه پایه پولی در سال ۱۴۰۳ به رقم ۲۱.۲ درصد رسیده که در مقایسه با رقم مشابه در سال گذشته (۳۱.۵) معادل ۱۰.۳ درصد کاهش داشته است. با این حال، پایه پولی در دی ماه سال جاری نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ رشد ۱۳.۶ درصدی را تجربه کرده است.
همانطور که گفته شد؛ افزایش حجم نقدینگی به معنی رشد سریع پول و شبه پول در اقتصاد است. این پدیده معمولاً ناشی از سیاستهای انبساطی بانک مرکزی، کسری بودجه دولت یا گسترش اعتبارات بانکی است. تأثیر اصلی آن، تورم است، زیرا پول بیشتر به دنبال کالاها و خدمات محدود می رود. همچنین، افزایش نقدینگی می تواند منجر به کاهش ارزش پول ملی، رشد حبابهای دارایی و بی ثباتی اقتصادی شود. کنترل آن نیازمند سیاستهای پولی و مالی منسجم، مانند افزایش نرخ بهره یا کاهش کسری بودجه است که لزوم توجه سیاست گذاران پولی و مالی کشور را می طلبد.