صادرات مرغ به کشور های همسایه|تحلیل خبر
اهمیت
- تامین کننده امنیت غذایی منطقه:کشورهایی مانند عراق، افغانستان و امارات به دلیل کمبود تولید داخلی، وابسته به واردات هستند و بنابراین ایران می تواند به عنهوان تامین کننده این کشور در حوزه غذایی شود.
- تقویت نفوذ سیاسی: روابط تجاری قویتر با کشورهای همسایه،ابزار تاثیرگذاری دیپلماتیک ایران را تقویت میکند.
توضیحات
ایران یکی از تولیدکنندگان بزرگ گوشت مرغ در منطقه است و در سالهای اخیر صادرات آن به کشورهای همسایه و آسیایی افزایش یافته است. به صورتی که عراق با خرید بیش از ۵۰% از صادرات، اصلیترین مشتری است.
در سال ۱۴۰۳ بیشتر صادرات گوشت مرغ ایران به مقصد عراق صورت گرفت و پس از آن ترکمنستان، قطر و عمان هم دیگر مقاصد صادرات مرغ ایرانی در این سال بودند، به غیر از عراق دیگر کشورها برای نخستین بار بود که مرغ تولیدی ایران را وارد میکردند، به تازگی از سوی کویت نیز برای صادرات مرغ تقاضا داشتیم و مرغداران حتی با روسیه هم مذاکراتی برای صادرات داشتهاند.
طبق گزارشات نزدیک به دو سال است که تولید گوشت مرغ در ایران مازاد بر مصرف صورت میگیرد در نتیجه با هماهنگیهای صورت گرفته قرار بر این شد که در ازای تحویل هر دو کیلو مرغ به پشتیبانی امور دام اجازه صادرات یک کیلو مرغ داده شود، در نیمه نخست سال بیش از ۱۸ هزار تن مرغ صادر شد و تا پایان سال نیز حجم صادرات به رقم ۲۹هزاز تن افزایش پیدا کرد.
براساس آمار صادرات هرکیلو مرغ ۲.۲ تا ۲.۶ دلار ارز آوری در بر دارد. با انعقاد قرارداد با کشورهای هدف، امکان صادرات ماهانه ۱۰ هزارتن مرغ با بازارهای هدف وجود دارد.
همچنین بنابر آمار، ایران رتبه نهم تولید تخممرغ در دنیا را دارد که برآورد میشود با استمرار سیاستهای حمایتی، ارزآوری صادرات تخممرغ تا پایان سال به ۲۰۰ میلیون دلار برسد.