حسین نیکبخت – کارشناس بازار سرمایه | در دنیای پرتلاطم اقتصاد ایران، تحلیل روزانه بازار بورس اهمیتی دوچندان یافته است؛ چرا که بورس نهتنها دماسنج وضعیت اقتصادی کشور است، بلکه بهعنوان محلی برای گردش نقدینگی، بازتابی از انتظارات سرمایهگذاران نسبت به آینده نیز محسوب میشود. پیگیری روزانهی تحولات این بازار به ما کمک میکند تا درک بهتری از روندهای جاری، تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی و جریان ورود و خروج پول داشته باشیم. در این گزارش قصد داریم بازار بورس 19 فروردین 1404 را با نگاهی دقیقتر بررسی کرده و به تحلیل وضعیت امروز و سناریوهای پیشرو بپردازیم.
وضعیت بازار
شاخص کل با جهش 59،242 واحدی به عدد 2،806،102 رسید. شاخص کل هم وزن هم با افزایش 13،151 واحدی به عدد 818،067 رسید و ارزش معاملات هم حدود 13 همت بوده است.
بیشترین ارزش معاملات را بانک ملت با 338 میلیارد تومن و بانک تجارت با 158 میلیارد تومن داشته است . 2،500 میلیارد تومن هم ورود پول حقیقی به بازار بورس داشتیم.
نگاهی عمیقتر به بازار
پیرامون اخباری که دیشب توسط ترامپ مبنی بر مذاکره مستقیم با ایران در شنبه هفته آتی و تایید آن با مذاکره عراقچی (وزیر امور خارجه) و ویتکاف (فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه) در مسقط عمان، بازار بهشدت سنتیمنت مثبتی به خود گرفت و اندک اخبار مربوط به کاهش ریسک سیستماتیک را به فال نیک گرفت. در ادامه به بررسی بازار بورس در دو سناریو توافق و عدم توافق میپردازیم.
در سناریو توافق و کاهش ریسک سیستماتیک، رشد چشمگیر بورس و جبران سریع چهار سال جاماندگی خود و رسیدن به شاخص 4 میلیونی و بالاتر به آسانی رخ میدهد. همچنین در صورت وقوع این اتفاق ما شاهد ترکیدن حباب 20- 25 درصدی دلار و رسیدن به آن به حوالی 80،000 تومن و بدنبال آن تخلیه حباب سکه و ریزش طلا و و صندوق های طلا هستیم. همانطور که امروز هم صندوقهای طلا ( عیار،کهربا و..) در صف فروش معامله میشوند و این جریان پول ابتدا به سهام در اولویت اول و سپس مسکن و زمین وارد میشود.
در سناریو عدم توافق، افزایش ریسک سیستماتیک و نبود رویکرد فعال و جایگزینی در پیشبرد موضوع اقتصاد و دیپلماسی اقتصادی هم ما شاهد رشد سریعتر انتظارات تورمی و افزایش نرخ دلار و طلا و ادامه جاماندگی شاخص کل بورس ( نه به معنای ریزش تمام نمادها ) هستیم و در کل اوضاع پیچیده میشود و بیشتر اتفاقات ماهیت سیاسی به خود میگیرد تا اقتصادی.