افزایش 10 هزار درصدی صادرات به عربستان|تحلیل خبر
اهمیت
بهبود روابط سیاسی و اقتصادی: افزایش تعاملات تجاری میتواند به بهبود روابط دیپلماتیک بین دو کشور کمک کند و فضا را برای همکاریهای بیشتر در زمینههای مختلف فراهم آورد.
توسعه صنایع داخلی: افزایش تقاضا از سوی بازار عربستان میتواند به رونق تولید و ایجاد فرصتهای شغلی جدید در صنایع مختلف ایران منجر شود. این امر به ویژه برای صنایعی که مزیت رقابتی دارند (مانند محصولات کشاورزی، صنایع غذایی، مصالح ساختمانی و …) حائز اهمیت است.
نکات تکمیلی
صادرات ایران به عربستان از ۲۳۵ هزار و ۶۷۲ دلار در سال قبل به ۲۳ میلیون و ۳۱۹ هزار دلار در سال جاری رسیده که بیانگر رشد ۹ هزار و ۷۹۵ درصدی است. با افزایش تعاملات سیاسی بین ایران و عربستان، روابط تجاری نیز با تغییراتی همراه بوده که میتوان به صادرات ۵۸ هزار و ۹۷۱ تنی ایران به عربستان، به ارزش ۲۳ میلیون و ۳۱۹ هزار و ۴۴۸ دلار در ۹ ماهه امسال اشاره کرد.
این میزان نسبت به صادرات ۳۳۱ تن کالا به ارزش ۲۳۵ هزار و ۶۷۲ دلاری ایران در مدت مشابه سال قبل، با رشد ۱۷ هزار و ۶۹۲ درصدی در وزن و ۹ هزار و ۷۹۵ درصدی در ارزش همراه بوده که به زبان دیگر وزن صادرات ۱۷۸ برابر و ارزش صادرات ۹۹ برابر شده است.
عمده صادرات ایران به عربستان در این مدت محصولات آهنی و فولادی به وزن ۵۸ هزار و ۳۳۹ تن و به ارزش ۲۱ میلیون و ۷۳۹ هزار و ۶۴۴ دلار بودند که در این زنجیره فولادی صادر شده به ترتیب شمش آهن با ۳۰ هزار تن و به ارزش ۱۲ میلیون و ۹۵۸ هزار و ۹۹۷ دلار، آهن اسفنجی با ۲۰ هزار تن و به ارزش پنج میلیون و ۹۱ هزار و ۲۰۶ دلار، محصولات نیمه تمام آهنی با هشت هزار و ۲۲۵ تن و به ارزش سه میلیون و ۶۶۶ هزار و ۶۴ دلار و محصولات آهنی و فولادی به وزن ۹۹ تن به ارزش ۲۳ هزار و ۳۷۷ دلار قرار دارند.
از هشت سال وقفه در واردات ایران از عربستان، در ۹ ماهه امسال ۱۵.۵ تن انواع اتر مونو بوتیلیک (نوعی ماده شیمیایی) به ارزش ۳۳ هزار و ۸۴۳ دلار وارد کشور شده است.
ظرفیت تجاری ایران و عربستان با این میزان تبادل تجاری صورت گرفته فاصله زیادی دارد به طوری که در گذشته تجارت ۸۰۰ میلیون دلاری را دو کشور در طول یک سال تجربه کرده اند و با شرایط و ظرفیتهای اقتصادی دو کشور این میزان در ابتدا تا یک میلیارد دلار و طی چند سال به بیش از ۱۰ میلیارد دلار میتواند افزایش یابد. این امر با حذف موانع تجاری بین دو کشور، شرایط برای تجارت بین تجار و تولید کنندگان. و سرمایه گذاران بخش خصوصی طرفین مطلوب شود.
در حال حاضر نیز برخی کالاها بین ایران و عربستان از طریق کشورهایی ثالث مثل عراق، امارات، کویت، قطر و عمان صادرات مجدد میشود که در آمار تجاری رسمی روابط دو کشور ایران و عربستان نمیتوان به آن دقیق اشاره داشت، چون در روابط تجاری با کشورهای مقصد اول ثبت و درج میشود.