گزیده تحلیل|قاچاق سوخت؛ چالش بزرگ اقتصاد ایران
دولت جدید با پدیده گسترده قاچاق سوخت مواجه است که روزانه حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیون لیتر سوخت بدون نظارت از کشور خارج میشود. این مسأله به چالشی جدی تبدیل شده و برخی آن را “تاراج سازمانیافته” میدانند. در واکنش، رئیسجمهور و مقامات ارشد دولتی از جمله معاون اول، وزیر نفت، و سخنگوی دولت بر عزم جدی برای مقابله با قاچاق و شفافسازی تأکید کردهاند.
تشکیل کارگروهی از وزرا برای بررسی روند قاچاق و همکاری دستگاههای ذیربط از جمله اقدامات اولیه دولت است. همچنین گزارشهایی از کشف سرقت سوخت هواپیما در هرمزگان منتشر شده که نشاندهنده پیچیدگی و سازمانیافتگی این پدیده است. مبارزه با این چالش نیازمند اصلاح زیرساختها، شفافیت بیشتر و هماهنگی دستگاههای اجرایی و نظارتی است.
اهمیت
قاچاق سوخت بهعنوان یکی از معضلات ساختاری اقتصاد ایران، نهتنها باعث هدررفت منابع ملی میشود، بلکه تراز انرژی را دچار بحران کرده و کشور را مجبور به واردات روزانه 9میلیون لیتر از ابتدای سال کارده است. طبعا این مسئله بر کسری بودجه دولت تأثیر منفی میگذارد و بدنبال آن تورم پدید میآید.درنهایت مقابله با این پدیده میتواند به مدیریت بهتر منابع با اصلاح یارانه انرژی، کاهش هزینهها، و تقویت اعتماد عمومی به نظام اقتصادی منجر شود.