تحلیل خبر| شکسته شدن رکورد ۶ ساله صادرات در ۱۴۰۳
اهمیت
صادرات نفتی: فروش نفت به بازارهای جهانی باعث ورود ارزهای خارجی (مانند دلار) به کشور میشود. این ارزها برای پرداخت واردات، بازپرداخت بدهیهای خارجی و سرمایهگذاری در زیرساختها و پروژههای توسعهای ضروری هستند.
صادرات غیرنفتی: صادرات کالاهای غیرنفتی نیز ارزآوری دارد، اما برخلاف نفت، که یک منبع محدود است، صادرات غیرنفتی می تواند پایدارتر و متنوع تر باشد.
نکات تکمیلی
بانک مرکزی در تازهترین آمار خود از نماگرهای اقتصاد در بهار امسال، وضعیت صادرات نفتی و غیرنفتی را اعلام کرده است. بر اساس این آمار مجموع صادرات نفتی و غیر نفتی کشور در بهار امسال به بیش از ۲۹ میلیارد دلار رسیده که بیشترین سطح در ۶ سال اخیر بوده است.
وضعیت صادرات کشور از سال ۱۳۷۹ تا ۱۴۰۳ نشان میدهد روند کلی صادرات غیر نفتی همواره رو به افزایش بوده است. اما درآمدهای حاصل از صادرات نفتی در این مدت نوسانات زیادی داشته، نوساناتی که باعث شده مجموع درآمدهای صادراتی نیز دچار نوسان شود.
مجموع درآمدهای صادراتی کشور در بهار سال ۱۳۹۰ بیشترین سطح خود را داشته است. در این سال درآمدهای حاصل از صادرات کالاهای غیرنفتی معادل ۵.۴ میلیارد دلار و درآمدهای حاصل از صادرات نفت معادل ۳۳.۳ میلیارد دلار بوده است. به طوریکه مجموع صادرات در این فصل به ۳۸.۸ میلیارد دلار رسیده است.
پس از این سال، رتبه دوم بیشترین میزان صادرات مربوط به تابستان سال ۱۳۸۷ است. در تابستان این سال مجموع صادرات به سطح ۳۷.۶ میلیارد دلار رسیده که ۳۲.۱ میلیارد دلار آن را درآمدهای نفتی شکل داده است.
بررسی آخرین آمار صادراتی اعلام شده توسط بانک مرکزی نشان میدهد در بهار سال ۱۴۰۳، کل میزان صادرات کشور به ۲۹.۱ میلیارد دلار رسیده است. از این درآمد، ۱۱.۵ میلیارد دلار مربوط به صادرات غیرنفتی و ۱۷.۶ میلیارد دلار مربوط به صادرات نفتی بوده است.
از مقایسه ارقام صادراتی در بهار امسال با سالهای گذشته میتوان گفت صادرات ایران در بهار ۱۴۰۳ به بیشترین سطح در ۶ سال گذشته رسیده است. البته در ۶ سال گذشته سهم چشمگیری از صادرات کشور را نفت تشکیل میداد اما در بهار امسال سهم صادرات غیرنفتی افزایش یافته و از سهم صادرات نفتی کاسته شده است.
رشد صادرات، چه نفتی و چه غیرنفتی، برای هر کشوری ضروری است. این امر نه تنها باعث افزایش درآمد ارزی و بهبود تراز پرداختها میشود، بلکه به تقویت رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و افزایش قدرت چانهزنی بینالمللی نیز کمک میکند. با این حال، مهم است که کشورها به تنوع بخشیدن به اقتصاد خود توجه کنند و به درآمدهای نفتی به عنوان تنها منبع درآمد تکیه نکنند.