اهمیت
افزایش درآمد ملی: صادرات محصولات کشاورزی میتواند به افزایش درآمد کشور و تقویت اقتصاد ملی کمک کند.
ایجاد شغل: افزایش صادرات میتواند منجر به ایجاد فرصتهای شغلی جدید در بخش کشاورزی و صنایع وابسته شود.
نکات تکمیلی
در جدیدترین گزارش گمرک ایران آمده است که در هفت ماهه نخست سال جاری، صادرات محصولات کشاورزی با ۲۸ درصد رشد به ۲.۲ میلیارد دلار رسیده است. حجم محصولات کشاورزی صادر شده نیز با ۱۶ درصد افزایش، به ۳.۸ میلیون تن رسیده است.
از میان محصولات مختلف، انواع پسته با ۶۱۴ میلیون دلار، گوجهفرنگی با ۲۲۶ میلیون دلار، هندوانه با ۱۳۹ میلیون دلار، سیب با ۱۲۴ میلیون دلار و خرما با ۱۲۳ میلیون دلار بیشترین سهم را در صادرات محصولات کشاورزی داشتهاند. طی این دوره، صادرات پسته ۱۹۲ درصد، گوجهفرنگی ۱۸ درصد، سیب ۴۶ درصد و خرما ۱۹ درصد افزایش یافته، اما صادرات هندوانه ۶ درصد کاهش داشته است.
بیشترین رشد در بین ۲۰ قلم اصلی محصولات صادراتی به فلفل با ۴۹۰ درصد افزایش مربوط میشود، در حالی که صادرات زعفران با ۵۱ درصد کاهش، بیشترین افت را داشته است.
کشورهایی مانند هند، چین، امارات، روسیه، ترکیه، آلمان، قزاقستان، عراق، هنگکنگ، پاکستان، لبنان، تاجیکستان، اسپانیا، قطر، افغانستان، عمان و ارمنستان، ایتالیا، انگلستان و کانادا در شش ماهه نخست سال ۱۴۰۳ از اصلیترین واردکنندگان محصولات کشاورزی ایران بودهاند.
در سال ۱۴۰۲ نیز بیش از ۸.۸ میلیون تن محصولات دامی، شیلاتی، زراعی، گلخانهای و لبنی به ارزش ۶.۳ میلیارد دلار صادر شد که این میزان بیش از یک میلیارد دلار ارزآوری بیشتر در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، افزایش ۱۲.۲ درصدی در وزن و ۲۰.۴ درصدی در ارزش داشته است.
از کل صادرات غذایی و کشاورزی، حدود ۸۷ درصد وزن و ۸۰ درصد ارزش به ۱۵ کشور همسایه اختصاص یافته است. عراق با واردات ۱.۹۸۶ میلیارد دلار، امارات با ۷۵۱ میلیون دلار، روسیه با ۵۲۱.۵ میلیون دلار، پاکستان با ۵۰۸ میلیون دلار و افغانستان با ۴۲۹.۴ میلیون دلار از بزرگترین مقاصد صادراتی ایران بودهاند.
تسهیل امور برای جهش صادرات و جلب مشارکت صادرکنندگان، صنایع تبدیلی، تکمیلی و فرآوری محصولات کشاورزی میتواند، زمینه ساز ارزش افزوده بیشتر و مکمل موفقیت صادرات باشند.