امروز: شنبه 23 نوامبر 2024

متن سربرگ خود را وارد کنید

تحلیل خبر| افزایش ۳ برابری کسری بنزین

مصرف بنزین با رشدی عجیب و فزاینده در حالی به ۱۴۰ میلیون لیتر در روز رسیده است که میزان تولید بنزین در کشور به ۱۱۴ میلیون لیتر در روز می‌رسد.
علت اهمیت و بد بودن

افزایش واردات و ارزبری : با افزایش میزان ناترازی بنزین و کسری آن برای تامین نیازمند واردات خواهیم شد که بدین صورت ارز از کشور خارج می شود.
افزایش مصرف و آلودگی زیستی : با توجه به مصرف بیش از حد بنزین، محیط زیست نیز آلوده خواهد شد و آلودگی هوا گریبان گیر سلامت جامعه خواهد شد.

نکات تکمیلی

آمار ها نشان می‌دهند که مصرف بنزین در کشور به ۱۴۰ میلیون لیتر در روز رسیده است. در حالی که در بهترین حالت ظرفیت تولید در کشور 114 میلیون لیتر است. این به این معنا است که روزانه کسری 26 میلیون لیتری بنزین داریم. که این میزان در مقایسه با کسری 8 میلیون لیتری در مهر ماه 1402، افزایش 3 برابری در کسری بنزین را نشان می دهد. این مسئله می تواند بیانگر رشد شدید در مصرف و افزایش قاچاق بنزین و در نهایت به تبع آن ناترازی انرژی تشدید می یابد.
با توجه به کسری 26 میلیون لیتری بنزین و محدودیت ذخایر بنزین، نزدیک به 20 میلیون لیتر از طریق ورادات تامین می شود. با توجه به اینکه قیمت هر لیتر بنزین وارداتی 38 هزار تومان است بدین صورت روزانه تقریبا 760 میلیارد تومان بنزین وارد خواهیم کرد که در ماه به 23 هزار میلیاردتومان می رسد.
در دولت سیزدهم راهکار های غیر نفتی مانند لزوم استفاده از کارت سوخت شخصی و محدود کردن کارت جایگاه و دادن سهمیه مشخص سعی بر کنترل مصرف آن شد اما نتیجه آن شد که این راهکار ها بدون اصلاح قیمت نسبی تاثیری بر مصرف و قاچاق ندارد.
با توجه به نمودار، برای مثال در سال 85 قیمت فوب خلیج فارس و قیمت داخلی بنزین اختلاف 5 برابری داست و قاچاق به صرف بود و مصرف بنزین به 74 میلیون لیتر رسیده بود اما در سال 86 با افزایش قیمت بنزین آزاد از 80 به 400 تومان اختلاف آن با فوب خلیج فارس به 1.2 برابر رسیده و مصرف بنزین ظرف یک سال 10 میلیون لیتر کاهش یافت و به 64 میلیون لیتر در روز رسید.
مصرف سوخت در ایران بالا و غیر واقعی است. یکی از دلایل آن مصرف سوخت بالای خودرو های داخلی است. همچنین به دلیل اینکه قیمت انرژی و سوخت واقعی نیست میزان قاچاق نیز بسیار بالاست و علاوه بر آن به خاطر ارزان بودن قیمت انرژی مردم، صنعتگر و غیر صنعتگر و بخش خانگی مصرف بیش از حد دارند.

متن سربرگ خود را وارد کنید

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://en360.ir/?p=12811

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.