گسترش تعامل اقتصادی ایران و آفریقا|تحلیل خبر
اهمیت
- فرصت های بازار در حال رشد:بسیاری از کشورهای آفریقایی نرخ رشد اقتصادی بالایی دارند، که فرصتهای مناسبی برای صادرات کالاها، خدمات و سرمایه گذاری خارجی فراهم می کند. گسترش تعاملات اقتصادی با این قاره می تواند سهم کشورها را در بازارهای جدید افزایش دهد.
- تقویت روابط سیاسی: افزایش حضور اقتصادی در آفریقا میتواند نفوذ سیاسی و دیپلماتیک یک کشور را در سطح جهانی تقویت کند.
توضیحات
ایران و کشورهای آفریقایی بهعنوان کشورهای حاشیهای اقیانوس هند، همانقدر که کشورهای شرق آسیا در ظهور اقتصادی این منطقه نقش دارند، میتوانند تأثیرگذار باشند.
ایران میتواند از طریق سرمایهگذاریهای هدفمند در زیرساختهای حیاتی و همکاریهای استراتژیک، در توسعه پایدار و دستیابی رفاه مشترک با کشورهای آفریقایی نقش ایفا کند.
بدین منظور بهتر است که پروژههای مشترک اقتصادی تعریف شوند تا از ظرفیتهای عظیم ایران و آفریقا استفاده بهتری صورت گیرد. بهویژه کرانه شرقی آفریقا که در سال ۲۰۲۲ نرخ رشد اقتصادی بیش از ۵ درصد را تجربه کرده است، باید در اولویت توجه قرار گیرد. این منطقه بهعنوان موتور محرک اقتصاد آفریقا شناخته میشود. اما بررسیهای نشان میدهد که سهم ایران از تجارت با این بخش کمتر از یک درصد بوده و این سهم اندک حاکی از آن است که هنوز از این ظرفیتها بهطور کامل بهرهبرداری نشده است.
رشد جمعیتی چشمگیر قاره آفریقا و پیشبینی افزایش جمعیت این منطقه به 2.5 میلیارد نفر تا سال 2050، این روند را فرصتی بزرگ برای توسعه همکاریهای اقتصادی دانست. منطقه شرق آفريقا، بهويژه كشورهاي كنيا و تانزانيا، از لحاظ جغرافيايي و استراتژيكي براي ايران از اهميت بسيار بالايي برخوردار است. اين منطقه نه تنها به عنوان يك دروازه اقتصادي براي صادرات و واردات عمل ميكند، بلكه پلي استراتژيك براي توسعه نفوذ ايران به ساير نقاط آفريقا به شمار ميآيد. با تكيه بر موقعيت اين كشورها، ايران ميتواند خود را به عنوان شريكي كليدي براي همكاريهاي دوجانبه و چندجانبه در سطح قارهاي و بينالمللي معرفي كند.