گزیده تحلیل| تحقق رشد ۸ درصدی در هالهای از ابهام
دادههای مرکز آمار و بانک مرکزی نشان میدهد تشکیل سرمایه ثابت ناخالص در سال ۱۴۰۲، با توجه به نرخ دلار، بسیار پایینتر از نیاز تحقق رشد اقتصادی ۸ درصدی است. در حالی که برای این هدف ۱۲۰ تا ۱۳۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری لازم است، تشکیل سرمایه و جذب سرمایهگذاری خارجی در سالهای اخیر به شدت کاهش یافته است. همچنین، چالشهایی مانند اقتصاد تکمحصولی و ناترازی بانکی، به همراه بهرهوری نزدیک به صفر، موانع جدی بر سر راه رشد اقتصادی ایجاد کردهاند.
کارشناسان تأکید دارند ثبات اقتصادی، کاهش تورم، سیاستهای پولی و مالی مناسب، و ادغام در زنجیرههای تولید جهانی، پیششرطهای جذب سرمایه و رشد بهرهوری هستند. با این حال، تحریمها و عدم عضویت در FATF این مسیر را دشوار کرده است. در این راستا، دولت برنامههایی نظیر کاهش هزینههای تولید، حمایت از تولید و اجرای ابرپروژههای پیشران را برای رونق غیرتورمی در دستور کار قرار داده است.
اهمیت
رسیدن به رشد 8 درصدی در برنامه هفتم توسعه پیشنیازهای بسیار مهمی دارد که بدون تحقق یافتن این موارد، رشد 8درصدی در هالهای از ابهام قرار دارد از مهمترین این موارد میتوان به پیشبینی پذیر کردن اقتصاد اشاره کرد که برای نیل به این هدف باید ناترازی که در همه بخشهای کشور ( بودجه،بانکی،انرژی و..) فراگیر شده است حلوفصل کرد و همچنین عرصه را برای ورود مردم ( بخش خصوصی) برای فعالیت آماده کرد و از سهم انبوه دولت در اقتصاد کاست و کوچکسازی موثر دولت صورت بگیرد تا این رشد 8درصدی و بالاتر تحقق یابد.