گزیده تحلیل| تجارت ایران دربرابر چالش تحریم
فعالان اقتصادی نگرانیهایی در خصوص افزایش تحریمها و چالشهای جدید در دوره ترامپ دارند، اما باید گفت که در تجارت، فروشندگان بیشتر از خریداران نیازمند فروش کالاهای خود هستند. در صورت تشدید تحریمها، نگرانی جدی برای تأمین کالاهای اساسی وجود ندارد و فروشندگان راههایی برای فروش کالا به ایران پیدا خواهند کرد. تجربههای گذشته نشان میدهند که کشور توانسته است با وجود تحریمها و شرایط سخت، نیازهای داخلی را تأمین کند. در سال ۱۳۹۷، با وجود شدیدترین تحریمها، تولید خودرو ادامه یافت و تیراژ تولید افزایش یافت. همچنین، تولید در صنایع مختلف، از جمله خودرو، با وجود تحریمها ادامه یافت و با پیشرفتهایی همراه بوده است.
در خصوص صادرات، با وجود تحریمها و مشکلات مرتبط با سوریه، روابط تجاری ایران با کشورهای همسایه همچنان برقرار است. به طور خاص، صادرات غیرنفتی ایران در بازه زمانی ۱ شهریور تا ۱۵ دیماه ۱۴۰۳، به ۱۸ میلیارد دلار رسید و واردات در این بازه ۲۶ میلیارد دلار بود که تراز تجاری کشور را بهبود ۶۹ درصدی رساند. در نهایت، تراز تجاری کشور در دولت چهاردهم با بهبود ۵.۵ میلیارد دلار روبهرو بوده است.
اهمیت
ادامه روند صادرات غیرنفتی و بهبود تراز تجاری با تمرکز بر سیاست همسایگی، نشاندهنده اهمیت راهبردهای اقتصادی در کاهش وابستگی به نفت و تقویت بخشهای غیرنفتی است. چراکه یکی از مهمترین اهرم فشار ترامپ کاهش صادارت نفتی ایران به زیر یک میلیون بشکه است و خب این نکته اهمیت کاهش وابستگی به بودجه نفتی و درامد آن را دوچندان میکند.