منافع تجارت گازی با روسیه|تحلیل خبر
طرح توافق شده واردات 55 میلیارد متر مکعب گاز از روسیه بدین صورت است که در فاز نخست آن واردات گاز از روسیه برای جذب فناوری و پر کردن شکاف تولید داخلی است. در فاز دوم نیز ایجاد شبکهای از مبادلات گازی شامل سوآپ (تعویض مرزی) و ترانزیت، بهگونهای که ایران را به «هاب انرژی» اوراسیا تبدیل میکند. طبق نمودار، ایران هماکنون برای ۴۲.۳ میلیارد مترمکعب از گاز روسیه، بازار فروش داخلی و صادراتی دارد که احتمالا تا موعد ایجاد زیرساخت تحویل گاز، برای مابقی گاز نیز تقاضای داخلی ایجاد میشود.
با یک محاسبه سرانگشتی، تجارت گازی با روسیه میتواند سالانه حدود ۱۳ میلیارد دلار هزینه و ۲۸ میلیارد دلار درآمدزایی داشته باشد. بعد از وقوع جنگ روسیه و اوکراین، اتحادیه اروپا با اعمال تحریمهایی بر صنعت نفت و گاز روسیه، وارد جنگ اقتصادی با این کشور شد، روسها نیز در واکنش به این اقدام اتحادیه اروپا، جریان صادرات گاز به کشورهای اروپایی را محدود کرد تا با توجه به وابستگی اتحادیه اروپا به گاز خود، آنها را تحت فشار بگذارد. مناقشه گازی روسیه و اروپا یک فرصت بینظیر را مقابل ایران قرار داده است تا با استفاده از ظرفیت گاز مازاد روسیه، در مسیر تبدیل شدن به هاب گازی منطقه قدم بردارد و یا موجب تقویت صادرات گازوئیل و مازوت مصرفی در نیروگاهها شود.
همچنین باید توجه داشت که در حال حاضر روسها با گاز مازاد زیادی مواجه هستند و این موضوع موجب میشود حاضر باشند به قیمت پایینتری گاز خود را صادر کنند، اتفاقی که به صورت مشابه در حوزه صادرات نفت روسیه نفت رقم خورد و نفت این کشور با تخفیفهای 20 -30 دلاری صادر میشد. گسترش این همکاریها به حوزههای مرتبط با انتقال تجربیات به کشورهای دوست و همسو و نهادهای بینالمللی مانند بریکس و سازمان همکاری شانگهای، میتواند تابآوری اقتصادی ایران و روسیه را در برابر تهدیدات خارجی افزایش دهد و نزدیکی راهبردی دو کشور را تقویت کند.