سقوط آزاد CNG به ۱۶ میلیون مترمکعب و عدم‌النفع ۲۰۰ همتی |تحلیل خبر

طبق آمار وزارت نفت، در سال جاری درحالی مصرف سی‌ان‌جی به ۱۶ میلیون مترمکعب در روز سقوط کرده است.

سقوط آزاد CNG به ۱۶ میلیون مترمکعب و عدم‌النفع ۲۰۰ همتی|تحلیل خبر

 

آمار میزان مصرف روزانه CNG در بخش حمل‌ونقل کشور نشان می‌دهد مصرف این سوخت که در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 در اوج بود.

این سیر صعودی تا سال 91 ادامه یافت، به طوری که شاهد ثبت عدد 19 میلیون متر مکعب در هر روز بودیم. نهایتاً این روند تا روزهای انتهایی سال 99 با افزایش اندک به 22 میلیون متر مکعب در هر روز رسید. اوضاع در سال 1400 هم خوب بود، به طوری که شاهد افزایش مصرف تا 23.5 میلیون متر مکعب مصرف به ازای هر روز بودیم؛ اما همه چیز دقیقا این همین روزها شروع شد. مصرف سوخت از سال 1401 تغییر جهت داده بود و حالا به جای افزایش، کاهش پیدا می‌کرد. در عرض یک سال روزانه حدود 1.7 میلیون متر مکعب معادل منفی 7.2 درصد کاهش مصرف داشتیم.

سال 1403 نیز این روند ادامه یافت و با کاهش 12 درصدی مصرف، به اوایل دهه 90 با مصرف 19 میلیون متر مکعب مصرف در هر روز بازگشتیم.  این روزها اما در بهار 1404، روزانه بیش از 16 میلیون متر مکعب سوخت CNG  مصرف نمی‌شود و از اوج مصرف 23.5 میلیون متر مکعبی در سال 1401، به کمترین حد مصرف در یک دهه اخیر رسیده‌ایم. این مقدار مصرف در حالی است که ظرفیت توزیع این صنعت روزانه 50 میلیون مترمکعب است. یعنی عملا فقط 32 درصد از ظرفیت این صنعت درحال استفاده است.

بدین ترتیب ایران در سال جاری بیش از ۲۰۰ هزار میلیارد تومان بابت عدم‌ توسعه سی‌ان‌جی و جایگزینی آن با بنزین عدم‌النفع خواهد دید.

درحالی‌که کشور طی دو تا سه سال اخیر با ناترازی جدی در مصرف بنزین روبه‌روست و سالانه حدود ۴ تا ۵ میلیارد دلار صرف واردات این فرآورده می‌شود. یکی از ظرفیت‌هایی که می‌توانست در کاهش این ناترازی نقش مؤثری ایفا کند، توجه به استفاده از سوخت سی‌ان‌جی بود.

عدم توسعه زیرساخت‌های جایگزین مانند جایگاه‌های سوخت CNG، موجب شده تا مصرف بنزین افزایش یابد و کشور از فرصت کاهش هزینه‌ها و بهبود کارایی انرژی بی‌بهره بماند. توسعه جایگاه‌های سوخت جایگزین می‌توانست به کاهش آلودگی، صرفه‌جویی اقتصادی و استقلال انرژی بیشتر منجر شود؛ اما غفلت از این مسیر، منافع بلندمدت کشور را تهدید می‌کند

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://en360.ir/?p=17745

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

تحلیل اخبار اقتصادی

صحت و سقم و تحلیل و بررسی مهم‌ترین اخبار روز اقتصاد ایران را در رسانه چارسو اقتصاد دنبال کنید

آخرین مطالب انتشاریافته