رشد تجارت خارجی ایران در سال ۱۴۰۳|تحلیل خبر
اهمیت
- تقویت تولید و اشتغال داخلی:رشد تجارت غیرنفتی به اقتصاد ایران کمک میکند تا کمتر تحت تأثیر نوسانات قیمت نفت قرار بگیرد و پایدارتر شود.
- تحکیم روابط اقتصادی با کشور های جهان: گسترش مبادلات با کشورهایی مانند چین، عراق و امارات، همکاریهای اقتصادی و سیاسی ایران را تقویت میکند و فرصتهای جدیدی برای سرمایهگذاری و فناوری ایجاد مینماید.
توضیحات
بر اساس آمار های گمرگ ایران، تجارت خارجی غیرنفتی کشور در سال ۱۴۰۳ با ۱۱.۳۹ درصد افزایش نسبت به سال ۱۴۰۲ به رقم ۱۳۰ میلیارد و ۲۱۹ میلیون دلار رسید. بنا بر این گزارش، میزان وزنی تجارت خارجی غیر نفتی کشور در این مدت ۱۹۱ میلیون و ۲۲۹ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷.۶۳ درصد افزایش نشان میدهد.
همچنین از مجموع تجارت غیرنفتی کشور ۵۷ میلیارد و ۸۴۴ میلیون دلار به صادرات غیر نفتی (بدون احتساب صادرات نفت، برق، خدمات فنی مهندسی و صادرات از محل تجارت چمدانی) و ۷۲ میلیارد و ۳۷۵ میلیون دلار به واردات اختصاص داشته است که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل به ترتیب ۱۵.۶۲ درصد و ۸.۲۲ درصد افزایش داشته است.
آمارهای گمرک حاکی از آن است که در سال گذشته چین با ۱۴ میلیارد و ۸۵۴ میلیون دلار، عراق با ۱۱ میلیارد و ۹۴۱ میلیون دلار، امارات متحده عربی با ۷ میلیارد و ۲۰۱ میلیون دلار، ترکیه با ۶ میلیارد و ۸۸۹ میلیون دلار، پاکستان با ۲ میلیارد و ۴۲۳ میلیون دلار، افغانستان با ۲ میلیارد و ۴۱۴ میلیون دلار و هند با یک میلیارد و ۸۹۹ میلیون دلار ۷ کشور عمده مقصد صادراتی کشورمان بودند. مهمترین شرکای وارداتی ایران نیز، کشورهای امارات، چین، ترکیه، آلمان، هند، هنگکنگ، روسیه بودند.
بدین ترتیب؛ رشد ۱۱.۳۹ درصدی تجارت غیرنفتی ایران در ۱۴۰۳ نشاندهنده تحرک اقتصادی و کاهش وابستگی به نفت است. افزایش ۱۵.۶۲ درصدی صادرات (بهویژه به چین و عراق) و رشد ۷.۶۳ درصدی حجم مبادلات، حاکی از تقویت تولید داخلی و نفوذ در بازارهای منطقه است. این آمار، با وجود چالشهایی مانند کسری تجاری، موفقیت نسبی در تنوع بخشیدن به اقتصاد و توسعه روابط بینالمللی را نشان میدهد.