علت اهمیت و بد بودن
از دست دادن بازار های صادراتی : در صورت روند کاهشی صادرات، امکان از دست دادن بازار خواهد بود.
کاهش ایجاد اشتغال : در صنعت فولاد و زنجیره تامین تولید صادرات و . .. میلیون ها نفر اشتغال وجود دارد که کاهش می یابد.
کاهش درآمد ارزی: صادرات فولاد می تواند به عنوان منبعی قابل اتکا برای ورود ارز به کشور و تقویت بنیه اقتصادی ایران عمل کند.
انگاره شناختی
ترسیم فضای از دست دادن بازار جهانی و صادراتی
نکات تکمیلی
سیاستهای ارزی بانکمرکزی زنگ خطر صادرات فولاد را بهصدا درآورده است و آمارها نشان میدهد فصل بهار چندان برای صادرکنندگان فولاد خوشیمن نبودهاست. بازگشت ۱۰۰درصدی ارز به سامانه نیما در این ماهها مانند ترمزی در مقابل صادرات فولادیها عمل کردهاست.
با پایان سهماهه اول سال1403، آمارهای صادراتی چندان امیدوارکننده نبوده و فعالان صنعت فولاد نگران ادامه مسیر با دست فرمانی هستند که امروز در اختیار دولت است. در اولین ماه از سالجاری 10 صادرکننده اصلی فولاد با کاهش 76درصدی صادرات خود مواجه شدند که زنگ خطری برای ادامه سالبود. حجم صادرات ۱۰ صادرکننده برتر فولاد ایران در نخستین ماه سالجاری نسبت به مدت مشابه سالقبل کاهشی ۷۶درصدی داشته و از ۳۶۸هزارتن به ۷۶هزارتن رسیدهاست.
اصلیترین دلیل برای این سقوط ناگهانی سیاستهای ارزی است که بارها نسبت به آن هشدار دادهشده بود. اما انتشار آمار دوماهه نیز خبر از وخیمبودن شرایط میداد. انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران آمار کامل حجم و ارزش صادرات دو ماهه سال1403 زنجیره فولاد کشور را منتشر کرد که بر این اساس ارزش صادرات زنجیره فولاد کشور، 27درصد معادل تقریبی 400میلیون دلار کاهش داشتهاست.
رشد 28.7درصدی صادرات محصولات فولادی همزمان با کاهش 42.4درصدی صادرات فولاد میانی همراه بودهاست. همچنین ارزش صادراتی فولاد میانی نیز نصف شدهاست.
ادامه این روند برای تولیدکنندگان فولاد چندان امیدوارکننده نیست و این در حالی است که صنعت فولاد برای توسعه حداکثری و افزایش تولید نیازمند اجرای طرحهای توسعهای است که باید سرمایه ارزی آن تامین شود. اما این موضوع یک روی سکه است. روی دیگر نیز میتواند حضور ایران در بازارهای صادراتی را تحتالشعاع قرارداده و زمین بازی را بهدست رقبایی همچون روسیه و ترکیه بیندازد؛ این در حالی است که در شرایط تحریمی حضور در بازارهای صادراتی کار راحتی نیست و میزان صادرات امروز فولادیها نتیجه تلاشهای بسیار برای یافتن مشتری در بازارهای خارجی است.کاهش صادرات در دو ماهه اول سالبا ازدسترفتن 400میلیون دلار همراه بود. حال اگر این شرایط ادامه پیدا کند باید منتظر ازدسترفتن 4میلیارد دلار از محل صادرات در سالجاری باشیم امروز چندین مانع وجود دارد که باید از آن بهعنوان ترمز صادراتی یاد کرد. ارز نیمایی، وضع عوارض صادراتی، لغو معافیتهای مالیاتی و صادرات با کارتهای بازرگانی یکبار مصرف یا اجارهای؛ ترمزهای صادرات فولاد محسوب میشوند. امروز قیمت فولاد در کف خود قرار دارد و در چنین حالتی حفظکردن مشتریان کار بسیار سختی خواهد بود و رقبا بهراحتی بازار ما را از آن خود میکنند. امروز ترکیه و روسیه بهراحتی جای ما را گرفتهاند.