علت اهمیت و بد بودن
کاهش درآمد ارزی کشور: با کاهش صادرات برق و واردات آن علاوه بر اینکه ارز وارد کشور نمی شود بلکه برای واردات آن باید ارز از کشور خارج شود.
تراز تجاری منفی صادرات غیر نفتی : با کاهش صادرات و افزایش واردات غیر نفتی تراز تجاری منفی خواهد شد.
نکات تکمیلی
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، ایران در ۱۴۰۲ فقط ۱.۵ درصد از تولید برق خود معادل ۵ میلیارد کیلووات ساعت را صادر کرده که طبق هدفگذاری برنامه هفتم توسعه، این رقم باید ۴ برابر شود.
ایران هم اکنون به کشورهای عراق، افغانستان و پاکستان برق صادر می کند و با کشور های ارمنستان و آذربایجان دارای مبادلات دوجانبه بوده و از کشور ترکمنستان برق وارد میکند.
ظرفیت بالقوه ایران برای صادرات مازاد برق تولیدی در سال، در بدبینانهترین حالت ۶۸۷۰ میلیون کیلووات ساعت و در خوشبینانهترین حالت ۳۲۵۰۰ میلیون کیلووات ساعت است.
به طور کلی آمار تجارت یک کالا میتواند نشاندهنده وضعیت تعادل عرضه و تقاضای آن باشد. به علاوه میزان ارزآور بودن آن کالا برای اقتصاد کشور را نیز مشخص میکند. در سالهای اخیر روند صادرات برق کاهشی و واردات افزایشی بوده که عمدتاً بهدلیل افزایش میزان تقاضای داخلی برق و رشد نامتناسب ظرفیتهای نیروگاهی بوده است.
طبق نمودار، از سال ۹۹ به صورت پیوسته میزان واردات برق ایران افزایش و میزان صادرات آن کاهش یافته است. با توجه به نمودار نشان می دهد که ارزآوری از ناحیه صادرات برق کاهش یافته است و برخی از کارشناسان معتقدند که کاهش صادرات و افزایش واردات برق حاکی از آن است که بخش زیادی از برق تولید شده در کشور صرف جبران افزایش مصرف برق داخلی می شود و بنابراین باید الگوی مصرف برق را رعایت کنیم تا ناترازی آن رفع
شود و صادرات آن نیز رونق یابد.