تحلیل خبر| رشد 13 برابری قیمت برنج خارجی

طی ۸ سال اخیر قیمت برنج خارجی ۱۳ برابر شده، برنج داخلی ۱۰ برابر

تحلیل خبر رشد 13 برابری قیمت برنج خارجی

اهمیت

نوسانات قیمت: بالا بودن قیمت برنج وارداتی می‌تواند باعث نوسانات در قیمت کالاهای غذایی دیگر شود و به کاهش ثبات قیمت‌ها در بازار منجر شود. نوسانات زیاد قیمت‌ها می‌توانند به بی‌اعتمادی مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان منجر شوند.

رقابت ناعادلانه: بالا بودن قیمت برنج وارداتی می‌تواند به نفع تولید‌کنندگان خارجی باشد و کشاورزان داخلی را در شرایط رقابت نامناسب قرار دهد. این وضعیت ممکن است به کاهش انگیزه کشاورزان برای تولید و سرمایه‌گذاری در کشاورزی محلی منجر شود.

نکات تکمیلی

سرانه مصرف هر فرد ایرانی ۳۶ کیلوگرم است که این عدد با ضرب در جمعیت کشور، ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن می‌شود. طبق آمارها ما معمولاً بین ۲ میلیون و ۴۰۰ تا ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید برنج داریم که این متغیر است؛ بعضی سال‌ها ممکن است ۲ میلیون و ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن تولید کنیم، امسال بر اساس گزارش وزارت جهاد کشاورزی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید کردیم که تفاوت این دو عدد را بگیریم، ۱۰۰ هزار تن برنج نیاز واقعی برای واردات است.

تولید امسال ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن است و چیزی حدود ۵۰۰ هزار تن برنج از سال گذشته در کارخانه‌ها و انبارها است که می‌شود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن موجودی برنج و از برنج‌های خارجی وارداتی سال گذشته که یک میلیون و ۲۰۰ تا یک میلیون و ۳۰۰  هزار تن وارد شده که حدوداً ۳۰۰ هزار تن از آن مانده و هنوز مصرف نشده است که در مجموع برابر است با ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج که در حال حاضر در کشور موجود است.

حجم عرضه بالای برنج وارداتی سبب شده است که در بلندمدت افزایش قیمت این نوع برنج به علت رشد چندبرابری ناشی از ارزانی بیشتر از برنج داخلی باشد. به همین منظور مقایسه داده‌های ماهانه مرکز آمار ایران از قیمت برنج داخلی و خارجی نشان می‌دهد طی ۸ سال اخیر یعنی از فروردین ۱۳۹۶ تا آذرماه ۱۴۰۳ در حالی قیمت برنج داخلی با رشد ۱۰ برابری از هر کیلوگرم ۱۲ هزار و ۶۰۰ تومان به ۱۲۷ هزار و ۶۰۰ تومان در آذرماه امسال رسیده که در همین مدت قیمت برنج وارداتی با رشد ۱۳ برابری از هر کیلوگرم ۵۴۰۰ تومان به حدود ۷۰ هزار تومان رسیده است.

شایان ‌ذکر است قیمت ۷۰ هزارتومانی برنج خارجی که ۸۷ درصد از آن از دو کشور هند و پاکستان وارد می‌شود در حالی است که قیمت این محصول در دو کشور مذکور نزدیک به یک دلار بوده که اگر با نرخ ارز ۲۸۵۰۰ تومانی حساب کنیم، قیمت هر کیلو برنج وارداتی بدون هزینه‌های جانبی به ۳۱ هزار تومان می‌رسد.

باتوجه‌به تفاوت قیمت زیاد برنج خارجی با قیمت‌های مبدأ هند و پاکستان و همچنین با رشد ۱۳ برابری برنج خارجی در مقابل رشد ۱۰ برابری برنج داخلی روبرو است.

در نهایت، بالاتر بودن قیمت برنج وارداتی نسبت به برنج داخلی پیامدهای منفی متعددی برای مصرف‌کنندگان، کشاورزان و اقتصاد کلان یک کشور به همراه دارد. این عوامل نشان‌دهنده اهمیت اشتغال به تولید داخلی و حمایت از کشاورزی محلی هستند تا از تبعات نامطلوب افزایش قیمت محصولات وارداتی جلوگیری شود.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://en360.ir/?p=13743

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

تحلیل اخبار اقتصادی

صحت و سقم و تحلیل و بررسی مهم‌ترین اخبار روز اقتصاد ایران را در رسانه چارسو اقتصاد دنبال کنید

آخرین مطالب انتشاریافته