علت اهمیت و خوب بودن
افزایش درآمد ارزی: رشد صادرات به عراق میتواند به افزایش درآمدهای ارزی ایران منجر شود، که میتواند به تقویت ذخایر ارزی کشور و بهبود تراز تجاری کمک کند.
تقویت روابط اقتصادی و سیاسی: افزایش صادرات به عراق میتواند روابط اقتصادی و سیاسی بین دو کشور را تقویت کند و فرصتهای جدیدی برای همکاریهای اقتصادی فراهم آورد.
نکات تکمیلی
در دو دهه اخیر، صادرات ایران به عراق شامل کالاهایی مانند مصالح ساختمانی، محصولات نفتی، ماشینآلات، و کالاهای مصرفی بوده است. به طور خاص، ایران و عراق روابط اقتصادی و تجاری نزدیکی داشتهاند و عراق به عنوان یکی از بازارهای مهم صادراتی ایران شناخته میشود. رشد صادرات ایران به عراق در طی دو دهه اخیر جهش هایی را تجربه کرده است.
بر اساس آمار، در سال 1380 صادرات ایران به عراق تقریباً 145 میلیون دلار بوده است؛ در اولین جهش رشد صادرات در سال 1384 این میزان به 1میلیارد و 224 میلیون دلار رسیده و در سالهای بعد نیز روند صعودی خود را ادامه و به 2 میلیارد و 762میلیون دلار رسیده است.
در جهش دوم رشد صادرات در سال 1388، صادرات 4 میلیارد و 560 میلیون دلاری رخ داده است. همچنان مسیر رشد صادرات ایران به عراق حفظ شده است و در سومین جهش صادراتی ایران به عراق در سال 1391، ایران 6 میلیارد و 337 میلیون دلار به عراق صادر کرده است. در جهش بعدی صادرات ایران به عراق، در سال 1397، این میزان به 8 میلیارد و 990 میلیون دلار رسیده و این روند رشد همچنان ادامه داشته تا اینکه در سال 1400 مجموع صادرات ایران به عراق حدود 9 میلیارد دلار بوده است و نسبت به سال 1399، رشد 20 درصدی داشت.
ارزش صادرات ایران به عراق در طی سال 1401 حدود 10 میلیارد و 300 میلیون دلار بوده که نسبت به 20 سال قبل یعنی سال 1380 به رشد 71 درصدی رسیده و همچنان این رشد تدام یافت تا اینکه در سال 1402 میزان صادرات ایران به عراق 12 میلیارد دلار بوده است.
عراق به خاط صادرات 100 میلیاردی نفت خام کشور ثروتمندی است که دلایلی مانند جنگ، اشغال توسط آمریکا و …. موجب شد با وجود ثروت زیاد، بسیاری از نیازمندی های خود را وارد کند. بنابراین دستیابی به بازار عراق برای صادرات برای ایران از اهمیت بالایی برخوردار است. براساس برآوردهای صورت گرفته، ظرفیتهای همکاری اقتصادی و تجاری ایران و عراق حداقل ۳۰ میلیارد دلار است.
به همین خاطر در بخشهای صادرات، واردات و خدمات فنی و مهندسی و در زمینههای سرمایهگذاری مشترک ترانزیت و حتی سوآپ برخی محصولات، این امکان وجود دارد که بتوانیم همکاری اقتصادی و تجاری دو کشور را در بالاترین سطح محقق کنیم.