تحلیل خبر رشد ۳ درصدی بخش کشاورزی در ۶ماهه امسال
اهمیت
تأمین امنیت غذایی: با رشد سه درصدی، افزایش در تولید مواد غذایی فراهم میشود که میتواند نیازهای جمعیت رو به رشد را برآورده کند و از نوسانات قیمتی جلوگیری نماید.
ایجاد اشتغال و کاهش فقر: بخش کشاورزی یکی از بزرگترین منابع اشتغال در بسیاری از کشورها است. رشد این بخش میتواند منجر به ایجاد شغلهای جدید و بهبود معیشت خانوارها در مناطق روستایی شود. این موضوع به کاهش فقر و بهبود شرایط زندگی کمک میکند.
نکات تکمیلی
تولید محصولات کشاورزی در طول ۴۴ سال اخیر از ۳۳ میلیون تن به ۱۳۵ میلیون تن رسیده که این امر با ورود علم و دانش به بخش کشاورزی میسر شده است.
طبق گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، در ۳۰ سال گذشته سرمایهگذاری در بخش کشاورزی معادل ۵ درصد سالانه از کل سرمایهگذاری در کشور بوده است، سرمایهگذاری از بودجههای عمومی در بخش کشاورزی ۱.۵ درصد بوده است که این مسائل بهتر است جبران شود و به محور بودن بخش کشاورزی در اقتصاد کشور، کمک شود.
بر اساس اطلاعات مرکز آمار کشور، در سال ۱۴۰۲ بخش کشاورزی ۸.۳ درصد از تولید ناخالص داخلی و ۱۴.۴ درصد از اشتغال کشور را تأمین کرده است. این آمار در صورتی است که سرمایهگذاری در حوزههای دیگر قابلقیاس با حوزه کشاورزی نیست. رسالت اصلی بخش کشاورزی بر اساس اسناد بالادستی تأمین امنیت غذایی است. به طور خاص در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی، اهمیت توجه به امنیت غذایی و بخش کشاورزی دوچندان میشود که بهتر است بدان توجه شود.
طبق بررسیها، برخی کشاورزان عملکرد شاخص و برخی عملکرد متوسطی دارند که نیازمند است ضریب نفوذ دانش در بخش کشاورزی و آموزش افزایش یابد تا بهرهوری این حوزه در GDP کشور، بهبود یابد.
تولید ناخالص داخلی را میتوان مشابه یک کیک در نظر گرفت. کیک اقتصادی عموماً از سه برش تشکیل شده است. این سه برش شامل خدمات، صنعت و کشاورزی است که بخش کشاورزی به دلایلی نظیر حصول امنیت غذایی و تأمین اشتغال افراد دارای اهمیت است.
در برنامه توسعه هفتم، رشد اقتصاد کشور ۸ درصد پیشبینیشده است. این در حالی است که رشد بخش کشاورزی ۵.۵ درصد پیشبینیشده است و آمارهای مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد در ۶ ماه ابتدایی ماه امسال در بخش کشاورزی به رشد بیش از ۳ درصد دستیافتهایم؛ بنابراین باسیاست گذاری درست و توجه به این بخش میتوان در جهت تحقق رشد پیشبینیشده این بخش و بهتبع رشد ۸ درصدی اقتصاد گام برداشت.