علت اهمیت و بد بودن
کاهش ذخایر ارزی:تراز تجاری منفی به معنی خروج ارز از کشور برای تأمین هزینههای واردات است. این میتواند منجر به کاهش ذخایر ارزی کشور شود، که ممکن است بر ثبات مالی و اقتصادی تأثیر منفی بگذارد.
فشار بر تولید داخلی: افزایش واردات میتواند به رقابت بیشتر با تولیدات داخلی منجر شود و ممکن است به کاهش تولید داخلی و اشتغال منجر گردد.
نکات تکمیلی
در سال 1402 میزان تجارت غیر نفتی ایران رشد 1.1 درصدی نسبت به سال 1401 را تجربه کرده است و این رشد عمدتا از محل واردات حاصل شده، که در مقابل آن صادرات ایران کاهش یافته است.
بر اساس آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، در سال 1402 میزان صادرات کالای غیر نفتی، 136 میلیون و 376 هزار تن به ارزش دلاری 50 میلیارد و 120 میلیون دلار بوده که نسبت به سال گذشته، افزایشی 11.37 درصدي در وزن و کاهشی 7.33 درصدي در ارزش دلاري داشته است.
در مقابل آن میزان واردات کشور در این مدت، 39 میلیون و 556 هزار تن کالا به ارزش دلاری 66 میلیارد و 883 میلیون دلار بوده که در مقایسه با سال گذشته، با افزایشی 5.88 درصدي در وزن و 10.90 درصدي در ارزش دلاري بوده است.
این امر نشان میدهد تراز تجاری ایران با کسری ۱۷ میلیارد دلاری مواجه شده که نسبت به سال قبل سه برابر افزایش یافته است. یکی از دلایل ایجاد این کسری، میتواند کاهش متوسط قیمت صادرات باشد؛ متوسط قیمت صادرات غیرنفتی در سال ۱۴۰۲ با کاهش ۱۷ درصدی در مقایسه با سال ۱۴۰۱ همراه شده و به رقم ۳۶۳ دلار به ازای هر تن رسیده است. این درحالی است که متوسط قیمت اقلام وارداتی این دوره برای سومین سال پیاپی روند افزایشی خود را طی کرده و حدود ۵ درصد رشد یافته است.این وضعیت می تواند چالش های جدی برای عرضه ارز ایجاد کند. کاهش درآمدهای ارزی به معنای کاهش توانایی کشور در تأمین واردات مورد نیاز است که میتواند منجر به فشار بر ذخایر ارزی کشور شود. در نتیجه، نرخ ارز ممکن است تحت تأثیر قرار گرفته و با نوسانات بیشتری مواجه شود که می تواند تورم و افزایش قیمت کالا و خدمات را به دنبال داشته باشد .