علت اهمیت و خوب بودن
افزایش درآمد کلان ارزی : اگر ایران هاب ترانزیتی منطقه شود و حجم زیادی از کالا و محصولات از ایران عبور کند و حتی ایران نیز مبدا ترانزیتی باشد درآمد ارزی قابل توجهی حاصل خواهد شد.
ایجاد چسبنگی اقتصادی جهان به ایران : جهان نیازمند ایران برای انتقال و ترانزیت محصولات از ایران می شود و استراتژیک بودن منطقه ای اقتصادی ایران تقویت می شود.
نکات تکمیلی
طبق آمارهای گمرک ایران، طی سال گذشته ترانزیت خارجی ایران با عبور از ۱۷.۸ میلیون تن، رشد ۳۸ درصدی نسبت به سال ۱۴۰۱ را تجربه کرد.
در سال 1402 میزان صادرات غیر نفتی کشور 138376 هزار تن به ارزش 50120میلیون دلار بوده که مقایسه با مدت مشابه سال قبل 7.33 درصدی در ارزش دلاری رشد داشته است.همچنین میزان واردات کشور به 66833میلیون دلار رسیده است و رشد 11 درصدی را در مقایسه با سال گذشته کسب کرد.
همانطور که در نمودار زیر مشخص است بعد از 7 سال کاهش حجم ترانزیت کالا از کشور، با شروع به کار دولت سیزدهم مسیر رشد ترانزیتی کشور از سال 1400 از سر گرفته شد و تاکنون روندی صعودی را پیموده است.
توسعه شبکه های ترانزیتی و فراهم سازی زیر ساخت های ترانزیت برای رشد و توسعه کشور بسیار حائز اهمیت است؛ ایجاد درآمد کلان برای کشور، کمک به رفع مشکلات ارزی، ایجاد چسبندگی اقتصاد جهانی به ایران و همچنین افزایش هزینه تحریم های برای دشمنان و در نهایت آن شکست منزوی سازی اقتصاد ایران از مزایا و ضرورت توسعه ترانزیت کشور است.
دولت باید با پیوستن به پیمان ها و قرارداد های منطقه ای و توسعه زیرساخت ترانزیتی با سرمایه گذاری خارجی و داخلی زمینه را برای تقویت ترانزیت کشور فراهم سازد.