امروز: شنبه 18 ژانویه 2025

تحلیل خبر| اهمال دولت چهاردهم در ذخیره‌سازی سوخت نیروگاه‌ها

طبق اعلام وزیر نفت و مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی، از ابتدای شهریور ۱۴۰۳، ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها با ۴۳ درصد و نفت کوره با ۲۳ درصد کاهش نسبت به سال گذشته، روبه‌رو شده است.

اهمیت

قطع برق و ناپایداری انرژی: عدم ذخیره‌سازی مناسب سوخت به معنای ریسک بالای قطعی برق به‌خصوص در زمان اوج مصرف است.
خروج ارز: کمبود ذخیره‌سازی ممکن است دولت را مجبور کند تا سوخت را باقیمت بالاتری از بازارهای بین‌المللی تهیه کند.

نکات تکمیلی

اهمال دولت در ذخیره‌سازی سوخت نیروگاه‌ها می‌تواند پیامدهای جدی و گسترده‌ای داشته باشد. بیش از ۸۰ درصد از ذخایر گازوئیل نیروگاه‌ها اکنون به اتمام رسیده که می‌تواند ۱۰ هزار و ۵۰۰ مگاوات از ظرفیت برق کشور را با خطر خاموشی روبه‌رو کند. باتوجه‌به افزایش مصرف برق و کاهش ذخایر انرژی، اگر روند مصرف مدیریت نشود، کشور ناگزیر به واردات انرژی خواهد بود که منجر به خروج ارز از کشور خواهد شد.

دولت ادعا کرده که علت خالی‌شدن ذخایر، توقف مازوت سوزی سه نیروگاه شازند، کرج و اصفهان است که باتوجه‌به سهم ۹ درصدی این سه نیروگاه از کل مصرف مازوت نیروگاه‌ها، انتظار می‌رود که کمتر از یک درصد از تولید برق کشور دچار چالش شود، اما اکنون دامنه خاموشی‌ها در سراسر کشور گسترده شده است که حاکی از عدم قطعی برق ناشی از توقف مازوت‌سوزی است.

بررسی آماری نشان می‌دهد که آمار ذخیره‌سازی سوخت در ۶ ماه اول سال‌های ۱۴۰۰، ۱۴۰۱ را باتوجه‌به شباهت میزان ذخیره‌سازی آن‌ها با سال ۱۴۰۳ مقایسه کنیم به این نتیجه می‌رسیم که کشور در آن سال‌ها با مشکل قطعی برق و کمبود سوخت نیروگاه‌ها مواجه نشده است. همچنین در شهریور سال ۱۴۰۳ همانند شهریور ۱۴۰۰، میزان ذخایر سوخت نیروگاه‌ها ۴۰۰ میلیون لیتر افزایش و میزان ذخایر در پایان شهریورماه باید به ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون لیتر افزایش می‌یافت. بااین‌حال به‌جای اینکه میزان ذخایر در شهریورماه (که اولین ماه فعالیت دولت  چهاردهم بود) افزایش یابد یا حداقل ثابت بماند، ۲۰۰ میلیون لیتر هم کاهش داشته است و این موضوع می‌تواند اثرات جبران‌ناپذیری بر پیکره اقتصاد کشور وارد کند

عدم ذخیره‌سازی کافی سوخت می‌تواند به عدم توانایی نیروگاه‌ها در تولید برق منجر شود که خود باعث قطعی و بی‌ثباتی شبکه برق می‌شود. همچنین، صنایع و بخش‌های اقتصادی که به برق پایدار وابسته‌اند، ممکن است با اختلال در تأمین برق مواجه شده و در نتیجه دچار زیان اقتصادی شوند. این موضوع به کاهش تولید و در نهایت به کاهش رشد اقتصادی منجر می‌شود. باتوجه‌به این پیامدها، برنامه‌ریزی دقیق و مدیریت کارآمد ذخایر سوخت، به همراه به‌روزرسانی زیرساخت‌ها و استفاده از منابع انرژی پایدار و تجدیدپذیر، می‌تواند به کاهش ریسک‌ها و بهبود پایداری تأمین انرژی کمک کند.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://en360.ir/?p=13308

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

تحلیل اخبار اقتصادی

صحت و سقم و تحلیل و بررسی مهم‌ترین اخبار روز اقتصاد ایران را در رسانه چارسو اقتصاد دنبال کنید

آخرین مطالب انتشاریافته