حسین نیکبخت – کارشناس بازار سرمایه | در دنیای پرتلاطم اقتصاد ایران، تحلیل روزانه بازار بورس اهمیتی دوچندان یافته است؛ چرا که بورس نهتنها دماسنج وضعیت اقتصادی کشور است، بلکه بهعنوان محلی برای گردش نقدینگی، بازتابی از انتظارات سرمایهگذاران نسبت به آینده نیز محسوب میشود. پیگیری روزانهی تحولات این بازار به ما کمک میکند تا درک بهتری از روندهای جاری، تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی و جریان ورود و خروج پول داشته باشیم. در این گزارش قصد داریم بازار بورس 23 اردیبهشت 1404 را با نگاهی دقیقتر بررسی کرده و به تحلیل وضعیت امروز بورس بپردازیم.
نمای کلی بازار
در معاملات امروز، شاخص کل بورس با رشد به میزان 36٬033 واحد رشد کرد و در سطح ۳،206،922 واحدی قرار گرفت. همچنین شاخص هموزن نیز با صعودی به میزان 4٬743 واحد، به عدد ۹۶8٬826 واحد رسید. این رشد همزمان دو شاخص، حاکی از صعود یکدست و هماهنگ در کلیت بازار سرمایه است.
نقدینگی و ارزش معاملات
ارزش کل معاملات امروز به بیش از 21 هزار میلیارد تومان رسید که نشاندهنده جریان نقدینگی قابل توجه در بازار است. در میان نمادها، خساپا (سایپا) با ثبت بیش از 562 میلیارد تومان، بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. پس از آن، فملی (ملی صنایع مس ایران) با 449 میلیارد تومان و خودرو (ایرانخودرو) با 413 میلیارد تومان در ردههای بعدی قرار گرفتند.همچنین امروز شاهد خروج 30 میلیارد تومانی پول حقیقی از بازار بودیم که حاکی از احتیاط معاملهگران نسبت به مذاکرات است.
رونق در بانکیها، تردید در خودروییها؛ واکنش متفاوت بازار به اخبار مذاکرات
سنتیمنت بازار بورس امروز، تحتتأثیر فضای مثبتی که از روز گذشته بهواسطه اخبار خوشبینانه پیرامون مذاکرات شکل گرفته بود، مثبت بود. با این حال، واکنش معاملهگران با احتیاط همراه بود و در رفتار آنان نشانههایی از تردید و فضای عدم اطمینان دیده میشد. این بار برخلاف دفعات گذشته که انتشار اخبار مثبت از مذاکرات منجر به هیجان بیشتر در بازار میشد، سرمایهگذاران محتاطانهتر عمل کردند. البته تا زمانی که ارزش معاملات، همانند امروز، در سطوح بالای ۲۰ هزار میلیارد تومان باقی بماند و فضا همچنان تحتتأثیر سیگنالهای مثبت مذاکرات باشد، نگرانی جدی از بابت تغییر روند وجود ندارد. از نکات قابلتوجه بازار امروز، میتوان به صفهای خرید ادامهدار در نمادهای بانکی و عملکرد قویتر آنها نسبت به نمادهای خودرویی اشاره کرد. این دو گروه به واسطه ماهیتشان از اصلیترین گروههایی هستند که از نتایج مذاکرات بیشترین تأثیر را میپذیرند. اما در شرایط فعلی، نمادهای بانکی بهدلیل وضعیت مناسبتر مالی و گزارشهای عملکرد بهتر، پشتوانهای قویتر دارند. در مقابل، بیشتر نمادهای خودرویی همچنان زیانده بوده و برای رشد معنادار، یا باید شاهد دستیابی به توافق نهایی با آمریکا باشیم یا تغییرات جدی و بنیادینی در ساختار صنعت خودرو و عملکرد شرکتهای این حوزه اتفاق بیفتد.