حسین نیکبخت – کارشناس بازار سرمایه | در دنیای پرتلاطم اقتصاد ایران، تحلیل روزانه بازار بورس اهمیتی دوچندان یافته است؛ چرا که بورس نهتنها دماسنج وضعیت اقتصادی کشور است، بلکه بهعنوان محلی برای گردش نقدینگی، بازتابی از انتظارات سرمایهگذاران نسبت به آینده نیز محسوب میشود. پیگیری روزانهی تحولات این بازار به ما کمک میکند تا درک بهتری از روندهای جاری، تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی و جریان ورود و خروج پول داشته باشیم. در این گزارش قصد داریم بازار بورس 22 اردیبهشت 1404 را با نگاهی دقیقتر بررسی کرده و به تحلیل وضعیت امروز بورس بپردازیم.
نمای کلی بازار
در معاملات امروز، شاخص کل بورس با جهشی چشمگیر به میزان ۷۹٬۷۹۷ واحد رشد کرد و در سطح ۳،۱۷۰،۸۹۰ واحدی قرار گرفت. همچنین شاخص هموزن نیز با صعودی قابل توجه به میزان ۱۸٬۹۵۷ واحد، به عدد ۹۶۴٬۰۸۴ واحد رسید. این رشد همزمان دو شاخص، حاکی از صعود یکدست و فراگیر در کلیت بازار سرمایه است.
نقدینگی و ارزش معاملات
ارزش کل معاملات امروز به بیش از ۱۷ هزار میلیارد تومان رسید که همچنان نشاندهنده رونق بالا و جریان نقدینگی قابل توجه در بازار است. در میان نمادها، فملی (ملی صنایع مس ایران) با ثبت بیش از ۷۸۷ میلیارد تومان، بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. پس از آن، فولاد (فولاد مبارکه اصفهان) با ۵۱۵ میلیارد تومان و خودرو (ایرانخودرو) با ۲۸۸ میلیارد تومان در ردههای بعدی قرار گرفتند.نکته قابلتوجه اینکه، امروز شاهد ورود چشمگیر ۵۵۰۰ میلیارد تومانی پول حقیقی به بازار بودیم؛ عددی که بهخوبی نشان میدهد سرمایهگذاران حقیقی بهشدت تحتتأثیر فضای مثبت مذاکرات سیاسی قرار گرفتهاند.
بازگشت پرقدرت پول حقیقی به بازار در سایه امید به توافق
امروز سنتیمنت بازار تحت تأثیر جو مثبت و سازنده مرحله چهارم مذاکرات با آمریکا بسیار مطلوب بود. روند خوشبینی حاکم موجب شد تا بخش قابل توجهی از پول حقیقی که در هفته گذشته و اوایل هفته جاری به دلیل بدبینی نسبت به مذاکرات از بازار خارج شده بود، مجدداً با حجم قابل توجهی معادل ۵۵۰۰ میلیارد تومان به بازار بازگردد و موجب تقویت جریان معاملات و ایجاد صفهای خرید سنگین شود.
دلار در مرز کف قیمتی؛ صندوقهای طلا در آستانه فرصت خرید؟
علیرغم بهبود فضای مذاکرات، نرخ دلار کاهش خاصی نداشت و همچنان در حوالی ۸۳ هزار تومان معامله میشود. این در حالی است که در دورههای قبلی مذاکرات، نرخ دلار تا محدوده ۸۰ هزار تومان افت کرده بود. این موضوع میتواند نشانهای باشد از اینکه کف قیمتی دلار در همین حوالی تثبیت شده و حتی در صورت دستیابی به توافق نهایی، کاهش بیشتر قیمت دلار موقتی خواهد بود و احتمال برگشت سریع آن وجود دارد. در صندوقهای طلا نیز امروز شاهد افت حدود ۳ تا ۴ درصدی بودیم؛ بهطوری که این صندوقها با قیمتی نزدیک به یک درصد پایینتر از خالص ارزش داراییها (NAV) خود معامله شدند. در صورتی که این اختلاف به محدوده ۱۰ درصد زیر ناو برسد، میتواند فرصت جذابی برای ورود سرمایهگذاران قلمداد شود؛ بهویژه با در نظر گرفتن روند صعودی انس جهانی طلا و تثبیت نرخ دلار در کف قیمتی خود.
صلح تجاری چین و آمریکا؛ سقوط VIX و جهش احتمالی کامودیتیها
از آنجا که چین و آمریکا علیرغم رقابت شدید، بهشدت به یکدیگر وابستهاند، تنشهای تجاری میان آنها در نهایت به توافق ختم شد. این توافق که در ژنو و در چارچوب مذاکرات مربوط به جنگ تجاری صورت گرفت، با کاهش قابل توجه تعرفهها همراه بود و عملاً پایان جنگ تعرفهای دوران ترامپ را نوید داد. در پی این تحول، سنتیمنت بازارهای جهانی بهطور محسوسی بهبود یافت و شاخص ترس (VIX) با یک گپ قیمتی به زیر سطح ۲۰ سقوط کرد. این تغییرات فضای مثبتی را برای بازارهای جهانی بهویژه در حوزه کامودیتیها ( مس،نقره و..) ایجاد کرده و میتوان انتظار داشت نمادهای بورسی کامودیتی بیس نیز از این روند بهرهمند شوند.