تحلیل خبر| بررسی گزارش فائو درباره رتبه ایران در تولید محصولات کشاورزی
اهمیت
دسترسی پایدار به غذا: تولید داخلی قوی، دسترسی پایدارتر و قابل پیش بینی تر به مواد غذایی را برای جمعیت فراهم می کند. این امر به ویژه در شرایط بحرانی مانند جنگ یا بلایای طبیعی اهمیت دارد.
خودکفایی: رتبه های تک رقمی در تولید محصولات کشاورزی به معنای خودکفایی نسبی در تامین مواد غذایی اساسی است. این امر وابستگی کشور به واردات را کاهش می دهد و از آسیب پذیری در برابر نوسانات قیمت های جهانی و تحریم ها می کاهد.
نکات تکمیلی
بر اساس آمارهای فائو ایران در تولید ۲۰ محصول کشاورزی طی سال ۲۰۲۳ رتبههای یک تا ۱۰ جهان را به خود اختصاص داده است. بهترین رتبه ایران در تولید محصولات کشاورزی در این سال مربوط به پسته بوده، به طوری که ایران با تولید ۳۰۷ هزار تن پسته پس از آمریکا به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ این محصول در جهان شناخته شده است. آمریکا با تولید ۶۷۵ هزار تنی در جایگاه نخست قرار گرفت. همچنین، رتبه سوم جهان در تولید دو محصول به ایران اختصاص دارد که عبارتند از گردو و زردآلو. ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۳۸۰ هزار تن گردو تولید کرده است. چین با تولید ۱.۴ میلیون تنی در رتبه نخست جهان قرار داشت. تولید زردآلو در ایران طی سال ۲۰۲۳ نیز ۳۱۸ هزار تن برآورد شد. ترکیه با تولید ۷۵۰ هزار تنی بزرگترین تولیدکننده این محصول بوده است.از سویی ایران در تولید خرما چهارمین تولیدکننده بزرگ جهان در این سال بوده است. تولید خرمای ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر یک میلیون تن بود. مصر با تولید ۱.۸ میلیون تنی بزرگرین تولیدکننده این محصول تلقی میشود. گیلاس، انجیر و کیوی نیز سه محصولاتی هستند که ایران در تولید آنها رتبه پنجم جهان را به خود اختصاص داده است. کل گیلاس تولیدی ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۱۴۴ هزار تن برآورد شد. ترکیه با تولید ۷۳۶ هزار تن در رتبه نخست جهان از این نظر قرار گرفت. تولید انجیر ایران در سال ۲۰۲۳ نیز ۷۳ هزار تن و تولید کیوی ۲۹۵ هزار تن محاسبه شد. ترکیه با تولید ۳۵۶ هزار تنی بزرگترین تولید کننده انجیر و چین با تولید ۲.۳ میلیون تنی بزرگترین تولیدکننده کیوی بوده است. رتبه ششم تولید آلبالو در جهان نیز به ایران اختصاص دارد؛ ایران در سال ۲۰۲۳ بالغ بر ۱۳۵ هزار تن از این محصول را تولید کرده که حدود نصف تولید بزرگترین تولیدکننده این محصول یعنی روسیه بوده است. روسیه در این سال ۲۶۸ هزار تن آلبالو تولید کرد. بادام، سیب درختی، بادمجان و پیاز ۴ محصولاتی هستند که رتبه هفتم تولید آنها در جهان در اختیار ایران قرار داشته است و ایران ۱۰۲ هزار تن بادام، ۲.۱ میلیون تن سیب درختی، ۵۹۶ هزار تن بادمجان و ۲ میلیون تن پیاز در سال ۲۰۲۳ تولید کرده است. آمریکا با تولید ۱.۷ میلیون تنی بزرگترین تولیدکننده بادام در جهان بوده است. رتبه اولی تولید سیب درختی و بادمجان به چین و رتبه نخست تولید پیاز در این سال به هند اختصاص داشت. ایران همچنین در تولید خرمالو رتبه ۸ جهان را به خود اختصاص داده و ۳۰ هزار تن از این محصول را در سال ۲۰۲۳ تولید کرده است. چین با تولید ۴ میلیون تنی در رتبه نخست جهان قرار داشته است. نخود، فندق، اسفناج و شاهدانه نیز ۴ محصولاتی هستند که ایران رتبه ۹ در تولید آنها را داشته است. میزان تولید نخود ایران ۱۷۵ هزار تن، فندق ۱۳۶۰۰ تن، اسفناج ۱۰۳ هزار تن و شاهدانه ۲۰۳ تن اعلام شد. رتبه دهمی تولید گرمک، کاهو و پرتقال نیز در جهان مربوط به ایران است و میزان تولید گرمک ایران ۶۳۱ هزار تن، کاهو ۴۳۵ هزار تن و پرتقال ۲.۲ میلیون تن گزارش شده است.