ایران پنجمین قدرت معدنی جهان|تحلیل خبر
ایران دارای ذخایر معدنی بسیار غنی و متنوعی است که شامل نفت، گاز طبیعی، معادن فلزی مانند مس، روی، سرب، آهن، و طلا، و همچنین معادن غیرفلزی از جمله سنگهای آهنی، گچ، نمک، سیلیس و آلومینیوم میشود. این ذخایر معدنی ایران به عنوان یک منبع مهم برای صنعت، صادرات و توسعه اقتصادی کشور تلقی میشوند و نقش مهمی در تحولات اقتصادی و صنعتی دارند. ایران با داشتن ۲۷.۳ تریلیون دلار منابع معدنی از جمله نفت، گاز، زغال سنگ، کروم، مس، سنگ آهن، سرب، منگنز، روی، گوگرد در جایگاه پنجم جهان قرار دارد. نکته قابل توجه این است که ایران فقط 29 میلیارد دلار از این ذخایر را کشف کرده است.
براساس گزارش بررسیهای اقتصادی اتاق تهران، معادن در ایران از مزیت ها و ظرفیت های قابل توجهی برخوردار است. بخش معدن و صنایع معدنی، پیشران اقتصاد است و با گسترش این صنعت و متحولشدن این بخش، سایر بخشهای صنعتی و اقتصادی در کشور فعال میشود. ایران با داشتن ۷ درصد از منابع معدنی غنی دنیا، با دارا بودن ۳۷ میلیارد تن ذخایر کشف شده، ۵۷ میلیارد تن ذخایر و حدود ۶۸ نوع ماده معدنی غیرنفتی به عنوان یکی از ۱۵ کشور معدنی برتر جهان بعد از آمریکا، روسیه، عربستان سعودی، کانادا در رتبه پنجم ، همچنین رتبه نخست تولید گاز طبیعی و رتبه سوم نفت جهان را به خود اختصاص داده است.
۵۷ درصد از معادن کل کشور در ده استان خراسان رضوی، فارس، سمنان، مرکزی، اصفهان، کرمان، آذربایجان شرقی، یزد، خراسان جنوبی و آذربایجان غربی واقع شده که از این معادن میتوان به معدن مس سرچشمه، معدن سنگ آهن، سنگان، معدن روی مراغه، معدن گل کهر سیرجان و معدن روی انگوران اشاره نمود.
با توجه به قرار داشتن بیشترین معادن در استان های خراسان رضوی، فارس و سمنان اما بیشترین ارزش تولیدات معدنی در کشور، به ترتیب مربوط به سه استان کرمان، یزد و آذربایجان شرقی به ترتیب به ارزش ۸۱.۱ ، ۲۶ و۱۳.۵ میلیارد تومان میباشد. بخش صنعت به دلیل برخورداری از پیوند با سایر بخش های اقتصادی، در ایجاد اشتغال و تولید، نقش مهمی را ایفا می کند. این بخش از طریق ارزش افزوده ای که دارد میتواند به رشد تولید ناخالص داخلی کشور کمک کند