ظهور و بروز بخش خصوصی در شهرهای کم برخوردار و روستاها میتواند عواید اقتصادی مختلفی نظیر بهبود نرخ اشتغال، سرمایهگذاری در زیرساختها و افزایش رفاه اقتصادی به همراه داشته باشد. اما باور نخبگان و عموم بر این است که نمیشود در دل روستا و شهرهای با مقیاس و امکانات کمتر کار اقتصادی جدی انجام داد. وجود چنین انگاره و ذهنیتی موجب شد تا مرتضی اسفندیاری، کارگردان مستند «کارگشا: میراث کاسپین»، به این موضوع توجه کند. او در این مستند با روایت زندگانی کارآفرینی سبزواری و مسیر پر فراز و نشیب فعالیت پرورش ماهی در کویر، به بازنمایی تصویری واقعی و میدانی از نتایج ارزنده فعالیت اقتصادی در شهرهای کمبرخوردار و با امکانات کمتر از مرکز میپردازد.
مستند کارگشا: میراث کاسپین، از آثار راهیافته به بخش مسابقه جشنواره مردمی فیلم عمار در پنل جایزه نگارخاتون است. این مستند عصر پنجشنبه در جشنواره اکران شد و نشست خبری آن با حضوری مرتضی اسفندیاری، کارگردان اثر، محمود زارعی، مدیر مسئول رسانه چارسو اقتصاد و سیدمجتبی هاشمی، منتقد و داور پنل جایزه نگارخاتون و سردبیر رسانه چارسو اقتصاد برگزار شد.
در ابتدای نشست، مرتضی اسفندیاری، کارگردان، گفت: « مجموعه مستند کارگشا، مجموعهای هشت قسمتی است. میراث کاسپین در کنار هفت قسمت دیگر میخواهد یک موضوع را مطرح کند. این موضوع، اهمیت توجه به اقتصاد روستا و فعالیتهای هوشمندانه کشاورزی با محوریت کارآفرینها است. این اثر دو گروه مخاطب دارد. مخاطب خاص، دغدغهمندان حوزه تولید و مسئولان است. بازنمایی و برجستهسازی نمونههایی نظیر سوژه میراث کاسپین میتواند این ذهنیت را فراهم کند که میشود در شهر کم بضاعت ماند و کار اقتصادی جدی انجام داد. گروه دوم، مخاطبین عام و عموم مردم است. ضرورت دارد که کارآفرینها به زبان تصویر و هنر روایت شوند».
وی افزود: « سوژههای انتخابی من – خصوصا میراث کاسپین – محصول بررسی میدان و مجازی و کشف افراد از طریق گلوله برفی است. ما به دنبال سوژههای واقعی، دارای دستاورد و عملکرد موفق هستیم که بتوانیم هم عملکرد موفق در شرایط اقتصادی فعلی را تصویر کنیم. در این مسیر طبیعتا حمایت نهادی در تولید بسیار مهم است. ساخت و تولید این آثار در شرایطی صرفه اقتصادی دارد که حامیان فرهنگ و روایت پیشرفت – خواه نهاد دولتی خواه خیرخواهان دیگر – در این میدان بتوانند به نحو احسن به حمایت محصولهای رسانهای موثر بپردازند».
در ادامه نشست، محمود زارعی، مدیر مسئول رسانه چارسو اقتصاد، با بیان فلسفه و چیستی طراحی جایزه ویژه نگارخاتون، گفت: « ایده محوری جایزه ویژه نگارخاتون، تصویرسازی عملکرد کارآفرینان و تولیدکنندگان در پیشرفت اقتصاد ایران است. باتوجه به اینکه رهبر معظم انقلاب اسلامی طی سالیان اخیر به صورت ویژه به مسئله اقتصاد خصوصا مردمیسازی اقتصاد توجه داشتند، لزوم بیان کم و کیف درگیرسازی مردم در اقتصاد از سوی الگوهای موفق بر صاحبان رسانه بیش از پیش مبرهن و واضح است. این جایزه نیز با هدف و محور پرداخت رسانهای به این موضوع طراحی و اجرا شده است».
در قسمت پایانی نشست، سیدمجتبی هاشمی، داور جایزه نگارخاتون و سردبیر رسانه چارسو اقتصاد، با بیان اینکه اثر مستند بایستی از تکنیک و زبان قصهگویی برخوردار باشد، گفت: « تولید یک محصور محصول سه ضلع مثلث شخصیت، پیرنگ و داستان است. علت انتخاب این مستند، تبدیل شدن سوژه به یک شخصیت است. شخصیتی که در یک مسیر سینوسی قرار میگیرد و رشد میکند. این اثر اگرچه از حیث ترکیببندی تصویر و فیلمبرداری، تولیدی مطلوب نیست اما توانسته است در بعد خلق شخصیت و چرایی تصمیمگیری استاندار را رعایت کند و مضمون را به نحو خوبی به مخاطب هدیه دهد».