افزایش حجم تجارت غیر نفتی کشور به 130میلیارد دلار|تحلیل خبر
آخرین گزارش های رئیس سازمان برنامه و بودجه بیانگر افزایش صادرات غیر نفتی ایران به 130 میلیارد دلار است. به همین منظور بررسی ها نشان می دهد علت اصلی افزایش صادرات غیر نفتی، تعامل اقتصادی بیشتر با همسایگان بوده است. به طوریکه داده های گمرگی بیان می کند که میزان وزنی تجارت غیرنفتی ایران با ۱۵ کشور همسایه در سال ۱۴۰۳ به میزان ۱۱۲ میلیون و ۸۱۳ هزار تن بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۱۶ درصد افزایش نشان میدهد.
بیشترین میزان تجارت غیرنفتی ایران با کشورهای همسایه در سال ۱۴۰۳ با امارات متحده عربی به میزان ۲۹ میلیارد و ۱۸۳ میلیون دلار، ترکیه ۱۹ میلیارد و ۳۶۳ میلیون دلار، عراق ۱۲ میلیارد و ۵۰۸ میلیون دلار، پاکستان ۳ میلیارد و ۱۲۹ میلیون دلار و افغانستان ۲ میلیارد و ۴۷۹ میلیون دلار بوده است.
همچنین آمار های گمرکی حاکی از آن است که در سال ۱۴۰۳ تجارت غیرنفتی ایران و عربستان سعودی با ۶۴۸۳ درصد، ترکیه با ۶۳ درصد، قطر ۴۶ درصد و افغانستان با ۲۸ درصد رشد به لحاظ ارزش نسبت به سال ۱۴۰۲ به ترتیب از بیشترین افزایش در بین کشورهای همسایه برخوردار بودند.
صادرات غیرنفتی، بهخصوص صادرات کالاهای صنعتی، میتواند ضمن ایجاد ارزش افزوده بیشتر، وضعیت اشتغال در جامعه جوان ایران را بهبود بخشیده و موجب کسب درآمدهای ارزی برای تامین نیازهای وارداتی کشور شود. همچنین میتواند ضریب تاثیرپذیری کشور از تحولات سیاسی و اقتصادی جهان که بهواسطه تکیه بر اقتصاد نفتی به وجود میآید را کاهش دهد.
فراهم کردن و بهبود زیرساختهای تجاری کشور در جهت ارتقای توانمندسازی تجاری کشور از الزامات توسعه صادرات است. بهبود لجستیک تجاری کشور، از گمرک گرفته تا راهها، بنادر، زیرساختهایی مانند مخابرات، اینترنت و مواردی از این دست، باید بهصورت جدی دنبال شود. ایران باوجود داشتن پتانسیل فوقالعاده لجستیکی و تجاری، متاسفانه هنوز در شاخص «توانمندسازی تجاری» در میان کشورهای شمال آفریقا و خاورمیانه جایگاه مناسبی ندارد. بهبود وضعیت بانکی، بیمهها، خدمات مورد نیاز برای تجارت و کاهش تحریمها نیز از دیگر سیاستهایی است که میتواند به بهبود صادرات غیر نفتی کمک کند.