افزایش حجم تجارت خارجی کشور |تحلیل خبر
اهمیت
رشد اقتصادی: افزایش حجم تجارت خارجی، به افزایش درآمد ملی، ایجاد فرصتهای شغلی و بهبود استانداردهای زندگی منجر میشود. واردات کالاها و خدمات مورد نیاز و صادرات تولیدات داخلی، چرخه اقتصادی را تقویت میکند.
تنوع اقتصادی: وابستگی کمتر به منابع داخلی و گسترش روابط تجاری با کشورهای مختلف، ریسکهای اقتصادی را کاهش داده و کشور را در برابر شوکهای خارجی مقاومتر میکند.
نکات تکمیلی
به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، بر اساس تازهترین جزییات آمار تجارت خارجی ایران در ۱۰ ماهه سال جاری، تجارت خارجی کشور ۱۵۸ میلیون و ۱۸۰ هزار تن و به ارزش ۱۰۳ میلیارد و ۸۴۶ میلیون دلار بوده است.با افزایش ۱۸ درصدی ارزش صادرات در ۱۰ ماهه امسال، حجم تجارت خارجی کشور به حدود ۱۰۴ میلیارد دلار رسید. بانک مرکزی نیز در این مدت بیش از ۵۷.۸ میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی و خدمات تامین کرد. تعداد ۴ هزار و ۴۴۸ بازرگان هم در بازار ارز تجاری، معاملات خود را از طریق کارگزاران یا بانک انجام دادهاند که با احتساب معاملات ۱۱۱ میلیون دلاری دیروز، حجم کل معاملات در بازار ارز تجاری از ابتدای فعالیت این بازار تا امروز از مرز ۲ میلیارد و ۳۸۸ میلیون دلار گذشت.
از مجموع تجارت خارجی کشور، طی ۱۰ ماهه امسال بالغ بر ۱۲۷ میلیون و ۳۹۶ هزار تن به ارزش ۴۷ میلیارد و ۷۵۵ میلیون دلار به صادرات اختصاص داشت که از نظر وزن ۱۲ درصد و از حیث ارزش ۱۸ درصد افزایش یافت.
اما بر اساس گزارش بانک مرکزی نیز، از ابتدای سال جاری تا ۱۵ بهمن ماه نیز این بانک مبلغ ۵۷ میلیارد و ۸۸۳ میلیون دلار ارز برای واردات کالاهای اساسی و دارو، تجاری و بازرگانی و خدمات، تامین کرده است. در این مدت برای کالاهای تجاری و بازرگانی مبلغ ۴۴ میلیارد و ۷۹۰ میلیون دلار و برای خدمات، یک میلیارد و ۱۲۹ میلیون دلار تأمین ارز صورت گرفته است.
بر اساس این گزارش، بانک مرکزی برای واردات کالاهای اساسی و کشاورزی ۹ میلیارد و ۳۰۹ میلیون دلار و برای دارو، مواد اولیه دارویی و تجهیزات پزشکی ۲ میلیارد و ۶۵۵ میلیون دلار ارز تأمین کرده که در مجموع طی مدت مذکور، ۱۱ میلیارد دلار و ۹۶۴ میلیون دلار برای کالاهای اساسی و کشاورزی و دارو و تجهیزات پزشکی با نرخ ۲۸۵۰۰ تومان و با هدف حمایت از مصرفکنندگان و دسترسی اقشار جامعه به کالاهای ضروری با قیمت ارزانتر تأمین شده است.حجم کل معاملات در بازار ارز تجاری نیز از ابتدای فعالیت این بازار تا چهاردهم بهمن ماه، ۲ میلیارد و ۲۷۷ میلیون دلار بوده است که به تفکیک نوع ارز شامل ۳ میلیارد و ۶۴۳ میلیون درهم، ۷۷۱ میلیون دلار، ۳ میلیارد و ۷۷ میلیون یوآن، ۸۸ میلیون یورو و ۱۹ میلیون روبل بوده است. طی این دوره ۹ هزار و ۴۷ معامله در نتیجه ۱۳ هزار و ۶۳۰ثبت سفارش به روش معاملاتی جورسازی(مچینگ) انجام گرفت. البته ارزش معادل دلاری معاملات بازار ارز تجاری، تنها در روز گذشته ۱۵ بهمن ماه ۱۱۱ میلیون دلار بود که با احتساب آن، حجم کل معاملات در بازار ارز تجاری از ابتدای فعالیت این بازار تا امروز بیش از ۲ میلیارد و ۳۸۸ میلیون دلار بوده است.