افزایش تولید غلات و میوه ایران پس از انقلاب|تحلیل خبر
اهمیت
رشد اقتصادی: بخش کشاورزی، سهم قابل توجهی در تولید ناخالص داخلی کشور دارد. افزایش تولیدات کشاورزی، منجر به رشد اقتصادی، ایجاد اشتغال و افزایش درآمد کشاورزان میشود.
توسعه زیرساختهای کشاورزی: پس از انقلاب، توجه بیشتری به توسعه زیرساختهای کشاورزی مانند ساخت سدها، کانالهای آبیاری، و سیستمهای نوین آبیاری شد. این اقدامات باعث شد تا آب به میزان بیشتری در دسترس کشاورزان قرار گیرد و زمینهای بیشتری زیر کشت برود.
نکات تکمیلی
به گزارش آمار فائو؛ تولیدات کشاورزی ایران قبل از انقلاب اسلامی، از ۲۵ میلیون به بیش از ۱۲۸ میلیون تن در سال 1402رسیده است و این در شرایطی رخ داده که در طول این سالها شاهد تغییرات اقلیمی و شرایط سخت طبیعی بودهایم.
طبق این آمار؛ در دوران پس از انقلاب، گلخانهها به عنوان یکی از تأسیسات زیر بنایی تولید و بهرهوری در کشاورزی، از ۵۰۰ هکتار در پیش از انقلاب اسلامی به بیش از 22 هزار هکتار رسیده و تولید محصولات گلخانهای به بیش از ۳ میلیون و 700 هزار تن رسیده است.
همچنین گزارش آمارهای منتشر شده از سوی سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد نشان میدهد، ایران در سال ۱۹۷۸ که آخرین سال رژیم پهلوی بود، فقط ۱.۸۸ میلیون تن میوه تولید کرده بود اما این رقم در سال ۲۰۲۳ که آخرین آمار منتشر شده از سوی فائو محسوب میشود، به ۱۶.۳ میلیون تن رسیده است.
بر این اساس تولید میوه در ایران طی سالهای پس از انقلاب ۸.۵ برابر شده است. غلات مهمترین نقش را در تامین نیاز غذایی هر کشور دارد. تولید غلات ایران پس از انقلاب ۲.۵ برابر شده و در حالی که ایران طی سال ۱۹۷۸ بالغ بر ۸.۴۷ میلیون تن غله تولید کرده بود اما این رقم در سال ۲۰۲۳ به ۲۰.۹ میلیون تن افزایش یافت.
همچنین تولید شیر و لبنیات ایران ۳ برابر شده و از ۲.۷ میلیون تن در سال ۱۹۷۸، به ۸.۵ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ رسیده است. بر این اساس، با وجود گسترش پدیده کمآبی و خشکسالی در کشور، مجموع تولیدات ۴ گروه از محصولات کشاورزی ایران با رشد ۳.۵ برابری طی سالهای ۱۹۷۸ تا ۲۰۲۳، از ۱۳.۶۵۷ میلیون تن در سال ۱۹۷۸ به ۴۸.۳۱۳ میلیون تن در سال ۲۰۲۳ رسیده است.
افزایش تولیدات کشاورزی پس از انقلاب، ناشی از توسعه زیرساختها، مکانیزاسیون و حمایت دولت بوده است. این پیشرفت، امنیت غذایی کشور را تقویت، رشد اقتصادی را تسریع و به توسعه روستایی کمک کرده است. خودکفایی در تولید، اشتغالزایی و کاهش مهاجرت از دیگر دستاوردهای این تحول است.