افزایش تورم مسکن|تحلیل خبر
تورم ماهانه اجاره مسکن در فرودین ماه سال ۱۴۰۴ به عدد ۲.۱ درصد رسید؛ این در حالی است که این شاخص در اسفندماه سال قبل دو درصد اعلام شده بود. بنابراین تورم اجاره مسکن رشد ۰.۱ درصدی را نسبت به ماه قبل ثبت کرده است.
تورم نقطه به نقطه اجاره مسکن نیز در فروردینماه به عدد ۳۷.۶ درصد رسید. این شاخص در اسفندماه سال گذشته با عدد ۳۷ درصد اعلام شده بود که رشد تورم نقطه به نقطه را نشان میدهد.
همچنین تورم سالانه اجاره نیز با عدد ۴۰ درصد اعلام شده است. این در حالی است که این شاخص در ماه گذشته با عدد ۴۰.۳ درصد ثبت شده بود که از کاهش شتاب رشد قیمتها در اولین ماه از سال ۱۴۰۴ حکایت دارد.
بررسی ها نشان می دهد که در اقتصاد ایران عوامل درونساز نقش فعالی در افزایش قیمت مسکن ندارند، برای مثال رشد جمعیت جوان، تقاضای خانهاولیها، افزایش فضای کار تولیدی و مهاجرت مردم برای کار در حوزههای صنعتی و نظایر این موارد که با افزایش جمعیت و درخواست و تقاضای موثر برای ملک و آپارتمان همراه است، بهتنهایی باعث افزایش قیمت در این حجم آماری سنوات گذشته نمیشود.
موردی که باعث افزایش قیمت در بازار مسکن میشود عوامل بیرونی از جمله انتظارات تورمی و نقش سرمایهای مسکن در جامعه بهعنوان یک کالا برای حفظ ارزش ریال بوده است. تا زمانیکه نتوان تورم را در جامعه کنترل و آپارتمان را از کالای تجاری به مصرفی تبدیل کرد طبیعتا عوامل بیرونی دست به دست عوامل درونی میدهد و باعث افزایش بیش از حد قیمت میشود.
بازار مسکن همواره بخش مهمی از اقتصاد کشورها به شمار میرود، به طوری که عده زیادی از سرمایهگذاران در این حوزه دادوستد میکنند، اما طی ۵ سال گذشته بازار معاملات مسکن با فراز و نشیبهای متعددی روبرو بوده است.
شرایط فعلی بازار مسکن از اواخر سال گذشته تا به امروز در رکود تورمی قرار دارد، با وجود تداوم شرایط رکودی در معاملات و کاهش سرعت رشد قیمت مسکن در سالجاری، سهم مسکن از سبد هزینه خانوار همچنان در حال افزایش است.