با آغاز بحث درباره اصلاح ساختار بودجه از دی ماه ۱۳۹۷ و تأکیدات مقام معظم رهبری در زمینه قطع وابستگی به درآمدهای نفتی، سازمان برنامه و بودجه به تدوین نقشه راهی با چهار محور اصلی پرداخت. این محورها شامل “تقویت نهادی بودجه”، “هزینه کرد کارا”، “درآمدزایی پایدار” و “ثبات سازی اقتصاد کلان و توسعه پایدار” بودند.
حساب واحد خزانه: اصلیترین مصداق اصلاح ساختار بودجه
یکی از مهمترین و کاربردیترین اقدامات اصلاح ساختار بودجه، اجرای “حساب واحد خزانه” بود. این اقدام مبتنی بر اصل ۵۳ قانون اساسی، معاهده احکام دائمی توسعه و قوانین بودجه، باعث شد تا تمامی دریافتیها و پرداختیهای دستگاههای اجرایی در حساب واحد خزانه تجمیع شود. این نقل و انتقال وجوه و نقدینگی دولت به عهده خزانهداری کل کشور گرفته شد.
اجرایی شدن حساب واحد خزانه و دستاوردها
این اصلاح ساختاری در حال حاضر جزء موفقیتهای دولت محمد مهدی در مدیریت اقتصادی است. با تأکید بر تجمیع دریافتیها و انتقال حسابهای دستگاههای دولتی به بانک مرکزی، بیش از ۲۳ هزار و ۸۰۰ حساب از بانکهای تجاری به بانک مرکزی منتقل شده است.
تحولات مثبت و تدابیر بیشتر
با توجه به موفقیتهای این اصلاح، انتظار میرود با اجرای دقیقتر تدابیر و اعمال جریمههای لازم، دستگاههای باقیمانده نیز حسابهای خود را از بانکهای تجاری به بانک مرکزی انتقال دهند. این گام به سمت تحقق اهداف چارچوب اصلاح ساختار بودجه خواهد بود. این اصلاحات نه تنها به توسعه پایدار و ثبات اقتصاد کلان کمک کردهاند بلکه در راستای تحقق اهداف چارچوب اصلاح ساختار بودجه نیز گامهای مهمی برداشتهاند.