حسین نیکبخت – کارشناس بازار سرمایه | در دنیای پرتلاطم اقتصاد ایران، تحلیل روزانه بازار بورس اهمیتی دوچندان یافته است؛ چرا که بورس نهتنها دماسنج وضعیت اقتصادی کشور است، بلکه بهعنوان محلی برای گردش نقدینگی، بازتابی از انتظارات سرمایهگذاران نسبت به آینده نیز محسوب میشود. پیگیری روزانهی تحولات این بازار به ما کمک میکند تا درک بهتری از روندهای جاری، تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی و جریان ورود و خروج پول داشته باشیم. در این گزارش قصد داریم بازار بورس 31 فروردین 1404 را با نگاهی دقیقتر بررسی کرده و به تحلیل وضعیت امروز بورس بپردازیم.
وضعیت کلی بازار
بازار سرمایه در آخرین روز کاری فروردینماه با عملکردی قابلتوجه به کار خود پایان داد. شاخص کل بورس تهران با رشد چشمگیر ۶۵٬۰۵۸ واحدی به ارتفاع ۳٬۰۷۷٬۹۲۵ واحدی صعود کرد. همچنین شاخص کل هموزن که نمایانگر وضعیت عمومیتر بازار است، با جهش ۱۷٬۹۳۹ واحدی به عدد ۸۷۸٬۶۶۰ واحد رسید. رشد همزمان شاخص کل و هموزن نشاندهنده حرکت هماهنگ در نمادهای بزرگ و کوچک بازار است.
نقدینگی و ارزش معاملات
نماد فولاد ( فولاد مبارکه اصفهان) با بیش از ۶۰۲ میلیارد تومان بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص داد. پس از آن، وبملت (بانک ملت) با ۵۰۳ میلیارد تومان و وبصادر ( بانک صادرات ) با ۳۲۵ میلیارد تومان در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
ورود قابل توجه بیش از ۴٬۵۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار، در کنار خروج تقریبی ۲٬۰۰۰ میلیارد تومان از صندوقهای درآمد ثابت، حاکی از افزایش تمایل سرمایهگذاران به پذیرش ریسک و بازگشت نقدینگی به بازار سهام است. همچنین در مرحله پیشگشایش، ارزش سفارشهای خرید به رکورد ۱۷ هزار میلیارد تومان رسید که نشانهای مهم از موج صعودی تقاضاست.
عوامل تأثیرگذار بر روند بازار
بر اساس اخبار منتشر شده در خصوص مذاکرات ایران و آمریکا با وساطت عمان در رم، فضای کلی بازار تحت تأثیر انتظارات مثبت ناشی از «پیشرفت مذاکرات و ورود به فاز فنی» قرار گرفت. کاهش ریسکهای سیستماتیک ناشی از تحولات سیاسی موجب شد که سرمایهگذاران با گاردی صعودی به استقبال معاملات امروز بروند. در همین راستا، گروه بانکی در نبود خودروییها با توجه به بسته بودن نمادهای خودرویی (ایران خودرو و سایپا) به دلیل افزایش سرمایه، مورد توجه ویژه فعالان بازار قرار گرفتهاند.
تحلیل صنایع و واکنش بازار به گزارشهای مالی
انتشار گزارشهای عملکردی شرکتها در شب گذشته، نقش مهمی در جهتدهی به معاملات امروز داشت. بررسی گزارشها نشان میدهد زنجیره فولاد با کاهش حاشیه سود و عملکرد ضعیف مواجه بوده و همین موضوع منجر به تشکیل صف فروش در نمادهای این گروه شد. در مقابل، گروه سیمانی با گزارشهای مثبت و افزایش سودآوری، مورد اقبال بازار قرار گرفتند و اکثرا در صف خرید معامله شدند. نکته قابلتوجه، رفتار تحلیلی و تفکیکی بازار بود؛ بهگونهای که صرف خوشبینی به اخبارتوافق احتمالی با آمریکا منجر به رشد عمومی نمادهای بازار نشد و سرمایهگذاران بر اساس کیفیت گزارشهای مالی و رصد لحظهای صورتهای مالی در کدال تصمیمگیری کردند و این نشان از رفتار حرفهای بازار در این روزها دارد.