حسین نیکبخت – کارشناس بازار سرمایه | در دنیای پرتلاطم اقتصاد ایران، تحلیل روزانه بازار بورس اهمیتی دوچندان یافته است؛ چرا که بورس نهتنها دماسنج وضعیت اقتصادی کشور است، بلکه بهعنوان محلی برای گردش نقدینگی، بازتابی از انتظارات سرمایهگذاران نسبت به آینده نیز محسوب میشود. پیگیری روزانهی تحولات این بازار به ما کمک میکند تا درک بهتری از روندهای جاری، تأثیر اخبار سیاسی و اقتصادی و جریان ورود و خروج پول داشته باشیم. در این گزارش قصد داریم بازار بورس 30 فروردین 1404 را با نگاهی دقیقتر بررسی کرده و به تحلیل وضعیت امروز بورس بپردازیم.
وضعیت کلی بازار
در معاملات امروز بازار سرمایه، شاخص کل بورس با جهش ۴۵،۹۶۲ واحدی در سطح ۳٬۰۱۲٬۸۶۷ واحد ایستاد. شاخص کل هموزن نیز با ثبت افزایش ۱۰٬۸۴۱ واحدی به عدد ۸۶۰٬۷۲۱ واحد رسید که نشان از تحرک مثبت در کلیت بازار، بهویژه در نمادهای کوچک و متوسط دارد.
ارزش معاملات و جریان نقدینگی
امروز هم به مانند روزهای اخیر معاملاتی، بازار ارزش معاملات بالایی ( حدود 17همت) را ثبت کرد و در میان نمادهای با بیشترین ارزش معاملات، بانک ملت (وبملت) با ثبت بیش از ۱٬۰۰۰ میلیارد تومان در صدر قرار گرفت. پس از آن بانک صادرات (وبصادر) با ۳۰۳ میلیارد تومان و فولاد مبارکه (فولاد) با ۲۸۰ میلیارد تومان در رتبههای بعدی قرار داشتند. در بخش ورود و خروج پول، شاهد ورود حدود ۱٬۶۰۰ میلیارد تومان پول حقیقی به بازار بورس و در مقابل خروج حدود ۲٬۰۰۰ میلیارد تومان از صندوقهای درآمد ثابت بودیم که میتواند نشانهای از تمایل سرمایهگذاران برای ریسکپذیری بیشتر باشد.
پیشرانههای شاخص سه میلیونی
پیشرانههای رشد شاخص کل به سطح سه میلیون واحدی تحت تأثیر عوامل متعددی رخ داد. فضای خوشبینانه ناشی از مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در رم ایتالیا، کاهش ۴ درصدی نرخ اوراق اخزا (از ۳۷ درصد به ۳۳ درصد)، رشد نرخ دلار توافقی نیما در محدوده ۷۰,۰۰۰ تومان و کاهش نرخ دلار آزاد به حدود ۸۵,۰۰۰ تومان (که منجر به کم شدن فاصله آن با نرخ نیما شده)، از جمله عوامل کلیدی این رشد بودند. این تحولات، چشمانداز مثبتی برای کاهش ریسکهای سیستماتیک و بهبود شرایط اقتصادی ایجاد کردهاند.
در صورت ادامه دار شدن فضای توافق با آمریکا و بثمر رسیدن آن در وهله اول صنعت بانکداری با تمرکز بر بانک ملت (وبملت) ، بانک تجارت (وتجارت) و بانک صادرات (وبصادر) و در وهله دوم صنعت خودرو با تمرکز بر ایران خودرو(خودرو) ، سایپا (خساپا) و زامیاد (خزامیا) و در وهله سوم گروه حمل ونقل ( حکشتی،حسینا،حتاید و…) رشد خواهد داشت.